tisdag 23 december 2008

Tokens julefröjd och gran av plast!

-Vad i hela världen hör jag, sa en god vän från norr när jag berättade att jag skulle ner i källaren och hämta julgranen. -Kom inte och säg att du, skogens man kör med plastgran? -Jäpp svarade jag, inte det minsta förlägen. Det har vi gjort de senaste tre åren. Vi viker ihop den och lägger den i källare, hur smidigt som helst.
Förklaringen är enkel. I Göteborg kostar en gran mellan 300 - 500 kronor. Dessutom ser de ut som en havande struts i skitande ställning. Visst den blir såååå fin med lite röda och guldfärgade kulor, glitter och juleljus och en ålderdomlig spira på toppen. Och vem fan vill bära hem en gran som höggs den sista augusti. När man täder elslingan och värmen stiger så trillar alla barr av. Är granen 100 kronor dyrare så kanske den är besprutad och då sitter barren kvar till näsa år men alla blommor i hemmet vissnar och faller döda ner i sina krukor. Har man katt (det har inte vi tack och lov) så blir de sterila av besprutningsmedlet. Näj här kör vi med en äkta plastgran, som blir så fin när alla prylar kommer på plats och paketet läggs dit. Alla besökare har också bytt till plastgran. Vänta bara ni skall få se.

Sen skulle jag inhandla några julöl. Vi dricker hellre ett gott glas vin här hos oss, men ibland kan det vara gott med en pilsner. Julöl var det. Lite folk på systembolaget och trevlig personal lade sina toppluveförsedda huvuden på sned och beklagade att all julöl som fanns kvar var sex flaskor Tokens Julefröjd a 31.50 buteljen.
Jag tar rubbet och kände omedelbart att detta skulle bli en ny spännande upptäckt i ölandes värld. Svart som pungen på en afrikansk buffel och besk så att tungan rullade ihop sin som fjädern på en sådan där pipare man blåser i. Sen kom det lite sötma som försvann som en avlöning och allt var som förr. Kanske jag skulle gillat den till en mogen prästost, som brukar stanna kvar i gommen till dagen därpå, men nu tog jag resolut och spädde ut Ölands Gårdsbryggeriers julefröjd med billig julmust och vips! Nu smakade brygden nästan riktigt gott och jag lovar att dessa fem flaskor som finns kvar kommer att försvinna bara inte trollen dricker upp all julmust.
Kanske vi syns i morgon, vem vet!
pappa B

5 kommentarer:

Anonym sa...

Pinglan kör med en billig plastgran från ÖB... Pinsamt ful, men vad gör det när den är pyntad å fin?
God Jul Pappa B!

Anonym sa...

Vi önskar er en riktigt GOD JUL...
Skickar ett gäng kramar till småsyskonen och kvinnan i huset!!!

Kram Äldsta

Baronessan sa...

Ha, ha, du är rolig du! En God Jul tillönskas!

Anonym sa...

Önskar dig GOD JUL & GOTT NYTT ÅR med en bamsekram förstås!

Birgitta sa...

Helt underbart skrivet om plastgranen...Hälsningar från en ny läsare :)http://birgittabergkvist.blogspot.com