fredag 5 juni 2009

Nu måste vi ta hand om danskarna...


Kolla vad jag fått i min hand. Den nyutkomna boken SKANDIGRATION -Så får vi samarbetet att fungera- Den är skriven av Kathrine Heiberg, Lasse Brodén och Kim Hall. En bok som trots att man gärna drar på mungiporna är en seriös inspektion på de skillnader som finns mellan oss svenskar, danskar och norrmän. Här hittar man överskådliga modeller om hur man fattar beslut i de tre länderna. Kathrine Heiberg och Lasse Brodén delar med sig av sina erfarenheter både från affärsliv och seminarier om det kulturella arbetssätt och de beslutsvägar som kan leda till att svenskar, danskar och norrmän inte förstår varandra. I boken kan man ta del av olika studier och forskningsresultat som underbygger deras teorier. Kims friska penna låter oss uppleva olikheterna och likheterna både på gott och ont. Helt klart står det att bara vi förstår varandra så kan vi mer eller mindre göra underverk.

Viken dag som helst kommer vår pengaminister, han med hästsvansen, Borg att börja dela ut Orbis-kuponger till oss pensionärer. Precis som de hade i Polen för ett par år sedan. Den svenska kronan håller snart lika högt värde som pengarna i vårt gamla Monopolspel. Detta mina vännenr innebär att det inte längre är lönsamt att åka till Danmark för att köpa öl, vin och sprit. För det var väl i första hand för detta vi lade delar av vår surt eftertraktade semester hos de röd/vita grannarna. Inte var det för att bada hos Lalandia eller låta ungarna busa runt i Bon-Bon land? Nä...Danmark låg bra till och drickat var billigt. Nu, i dagsläget får vi betala drygt 140 riksdaler för en dansk hundralapp och då biter vi i det sura äpplet och säger välkommen till alla danska turister som lär vallfärda till nordens Polen, det vill säga Sverige.

Försäljningen av boxviner ökar stadigt, enligt Systembolagets utsago. Det tror Hjalmar då vinet på andra sidan sundet är lika dyrt och resan dit lång och kostsam. Även för de som bor i Malmö. Öldrickarna har mer och mer gått ner till 3,5%-igt och den svenska starkisen Sofiero. T-röd toppar fortfarande bland A-lagarna som liksom råttorna blivit immuna mot kräkmedlet. Numera silas inte rödspriten genom limpor då priserna på bröd stigit anmärkningsvärt. Ut med kronan, in med euron så vi får tillbaka en valuta som inte hoppar och far som ett flöte på ett abborrgrund.
Och mina vänner, i år måste vi se till att ta tillvara på våra danska grannar, ge dem upplevelser (skjut dem inte i magen, som man gör här i Göteborg, förvisso en Holländare, men ändå) upplevelser som får kosta skjortan och sätter sig i deras minnen år efter år. Bjud till för tusan, här finns det turist-tusenlappar att tjäna. Hade jag inte planerat Lappland så hade jag och barnen ställt oss vid vägkanter nere i Sandsjöbacka och sålt våra loppisprylar till danska turister. De kunde fått ta bilder på oss också för ett par euro givetvis....
pappa B

Inga kommentarer: