Jasså, ja det gär inte jag heller men jag råkade titta på honom i TV för ett par minuter sedan. En doktor som presenterade en rad sunda förklaringar och god råd till tittare som hade frågor att ställa. Varför i hela friden sitter inte en sån kille, ja tjejen med, även hon en läkare hade också en vettig syn på detta med att må bra, i en samhällsansvarig position. Givetvis för att han ställer till det för alla de medicinmyglande och mutade personer som driver läkemedelsföretag, olika höga befattningar inom svensk sjukvård och inte minst i de statliga sammansättningar som ansvarar för detta med oss som firat födelsedag fler än 55 gånger. Vi så kallade 55+:are som mest ses som en belastning för alla system i landet?
-Fråga doktorn- Vilket djävla bra program, fler sådan här visningar i svensk television. Tack TV4, det här var riktigt bra.
Kan inte fatta att jag missat det här under alla år som programmet gått. Och givetvis har man inte sett några samlade recensioner i de stora drakarna för de behöver läkemedelsindustrins annonspengar.
pappa B
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
I min blogg fins en länk till en författare o journalist som heter Stefan Hagberg. han har i sin blogg undersökt om hanteringen kring vacinet till svininfluensan och saningen hur farlig den är. Han har skrivit fler olika inlägg som är hur bra som helst.Jag har vänner som är läkare de får massor av erbjudanden från läkemedelsföretagen,skrämmande..
Jodå nog har det skrivits om Yngve men inte nyligen. Googlade hans namn och hittade en artikel i DN, en i Läkemedelsvärlden, och så har han visst varit med i Upddrag Granskning och i nämnda Fråga Doktorn.
Jag tycker att jag hört debatten om läkemedel som bara gör äldre mer sjuka och att de mirakulöst tillfrisknat när man tagit bort alla tabletter. Har det inte pratas ganska mycket om det, med all rätt.
I Sverige skrivs det väl ut kilovis med tabletter mot högt blodtryck och massvis med antidepressiva mediciner.
Bra att det sker en kritisk granskning.
Men det måste mer strålkastarljus på dessa damer och herrar så att fler människor får upp ögonen för detta. Vi går ju med stormsteg mot att bli pillerindustrins Mecca!
Härligt att Du såg SVT:s program Fråga Doktorn med professorn i Geriatrik Yngve Gustafson. Han vågar säga vad han tycker.
Det var det ärligaste och viktigaste Fråga Doktorn på mycket, mycket länge.
Jag har genom åren mejlat åtskilliga gånger när de, på grund av okunnighet, nonchalerat olika patienters undringar om biverkningar t.ex.
Jag kommer ihåg en man från Umeå som ringde och undrade om hans medicinering (blodtrycksmediciner, kolesterolsänkare mfl) kunde ha gjort honom impotent.
Där satt en tillbakalutad "urologexpert" och hävdade att så inte kunde vara fallet. Det måste bero på grundsjukdom osv.
Jag uppfattade inte namnen på alla läkemedlen men jag vet att frågeställaren han ordinerats kolesterolsänkaren Lipitor och den kan definitivt ge sådana problem liksom alla andra mediciner i den här gruppen t.ex. Simvastatin.
För den som är intresserad av att lära sig mer om det här med kolesterol vill jag ge några bok- och www-tips.
Jag tipsar även om en del andra böcker och www-adresser. Sök på nätet för mer information.
Jag arbetar inte inom vården men har på nära håll sett flera personer som lidit av allvarliga biverkningar - och helt i onödan.
Den fösta frågan man måste ställa sig är - är kolesterolhypotsen riktig?
Det finns läkare/forskare som hävdar att högt kolesterol inte kan vara orsaken till hjärt- och kärlsjukdom.
Tyvärr har de inte samma ekonomiska resurser som läkemedelsbolagen och därför hörs inte deras röster på samma sett. Man finner dem på t.ex. www.thincs.org.
B ö c k e r
Fett och kolesterol är hälsosamt (Uffe Ravnskov)
Böcker av Annika Dahlqvist, Lars-Erik Litsfeldt och Skaldeman.
The Great Cholesterol Con (Anthony Colpo)
Lipitor - thief of memory och
Statins Damage Crisis
(Duane Graveline)
Overdosed America (John Abramson)
Our Daily Meds (Melody Petersen)
Overtreated (Shannon Brown Lee?)
Bitter Pills (Stephen Fried) - om en viss typ av antibiotika - kinoloner t.ex. Ciprofloxacin.
The Antidepressant Fact Book, Toxic Psychiatry, Your Drug May Be Your Problem, Medication Madness Samtliga om psykofarmaka (Peter R. Breggin)
Piller & Profiter (John Virapen)
Pillret (Ingrid Carlberg)
w w w - a d r e s s e r m . m .
www.ravnskov.nu
www.spacedoc.net
I Forum finns mängder av patientberättelser och sidan är full av information inkl. Duane Gravelines egen berättelse.
www.askapatient.com + t.ex. Simvastatin = patientberättelser
www.peoplespharmacy.com + statins, Simvastatin, Lipitor etc. = artiklar och patientberättelser
www.medications.com + drugs + Simvastatin, Lipitor etc. + side effects = patientberättelser.
Sidan är värdelös när det gäller nyheter (mest om börsen) men patientberättelserna är guld värda.
Googla "Stopped our statins"
Under print articles finns flera bra artiklar bl.a. en från Weston Price Foundation.
Google "Wonder Drug That Stole My Memory" och Du kommer att finna en artikel från Daily Telegraph. Den är skriven av journalisten Christoper Hudson och handlar om hans egen statin-historia(=kolesterolsänkare). Under artikeln finns dessutom 140 kommentarer.
www.fqresearch.org och www.fqvictims.org innehåller mängder av patientberättelser i ord och bild om olika antibiotika ur kinolon-gruppen.
Googla även orden "floxed" och "floxies" så finner Du fler berättelser om samma sak - medicinering med kinoloner.
Fråga alltid om nytta/risk, långtidsbiverkningar etc. när Du ställs på medicinering. Sök information på många olika ställen - kom ihåg att Fass och bipacksedlar författas av läkemedelsbolagen själva.
Det är också de som gör de flesta läkemedelsstudierna alt. bekostar dem. De är ofta gjorda på helt andra åldersgrupper/kön etc. än de som får medicinerna i verkliga livet och under kortare tid.
Lita på Din egen känsla. Det är Din kropp och Du vet bäst hur Du mår - och vilka risker Du vill ta.
Man skall alltid veta varför man börjar med en viss läkemedelsbehandling, vem som är ansvarig för uppföljning osv och likaså skall man veta varför man tänker sluta.
Våga diskutera med Din läkare även om det inte är populärt att tänka på biverkningar, läkemedelsutlösta sjukdomar etc.
Biverkningsrapporteringen från vården är undermålig. Därför måste man ta bipacksedlar med en stor nypa salt.
Biverkningarna är fler än vad som framgår och de är vanligare.
Nu för tiden kan man själva rapportera biverkningar till Läkemedelsverket på nätet (och per telefon). Det görs ingen reklam för!
Använd den möjligheten men berätta även för Din läkare för att öka kunskapen.
Hoppas att ovanstående är till nytta för någon.
Skicka en kommentar