onsdag 15 juli 2009

Dånande vattenmassor och störtade bombplan!

Den sista dagen i Porjus blev effektiv. Först var det fullt påsläpp av vatten i älvfåran då Vattenfall firade Fallens Dag. Massor av folk från grannbyarna Jokkmokk och Gällivare samt en hel del uppstannande turister typ pappa B och hans familj hade tagit tillfället i akt att se de dånande vattenmassorna störta sig ner för älvfåran. Ett i sanningens namn, mycket mäktigt skådespel. För mig var det snäppet högre då jag återigen fick se det gamla Porjusfallet i full aktion. Här på klippkanten under fallet där det blev ett lugnare bakvatten satt jag och en av mina fiskekompisar Leif Pakkala ofta och fiskade. Ibland small det till och hade man tur så fick man med sig några vackra öringar hem till mamma och pappa. Festplatsen var öppen och vi hämtade ut de lotterivinster som trollen hade tur att köpa på sig kvällen innan. Lyssnade på Pontare och hans Silverland en liten stund sedan valde vi att lämna festplatsen.
Middag av enkel sort inne i det rum vi fått låna och sedan bar det iväg upp mot Ålloluoktavägen för att promenera fram till det störtade bombplan som låg som en souvenir ute på en myr, 2 kilometer från bilvägen. (bilder på planet och trollen)
En brittisk Lancaster ”Easy Elsie” ombyggd för raiderna mot det tyska slagsleppet Tirpitz. Efter att ha blivit träffad under raiden uppe i Norge så tvingades planets kapten, D.W Carey att försöka plocka ner bombaren. 1991 spångades vägen ut till vrakdelarna och besöks numera av väldigt många besökare, inte minst brittiska och tyska pensionerade militärer. Även pensionären pappa B och hans familj tittade på skräpet som låg i en hög ute på myren. Sista natten på liggunderlagen genomfördes och det kändes faktiskt lite vemodigt att veta att i morgon lämnar vi lilla Porjus och alla gamla vänner…men, that´s life. Men kolla här! Från söndag till söndag så hade pappa B avverkat 93.092 steg!
pappa B
Skicka en kommentar