fredag 13 november 2009

Dopade hästar och jobb till 68!

-Nu är det (h)jul igen, sa gubben när han låg under tåget....
Girlanger, blinkande lampor i olika färger...julen kommer allt närmare och affärerna börjar så sakteliga se om sina skyltfönster inför den kommande köpstormen. Här om dagen hittade jag en vacker bild. Utanför en affär i Haga stod en stapel med mexikanska korgar. Pang och håll med om att bilden är kul. Det är ofta de där små ovesäntliga tingen som gör att den här gubben hoppar till. Hoppa till det har en av storfavoriterna inför helgens super V75 med 50 miljoner i potten gjort, Monday Morning, en av förra veckans V75-vinnare har blivit avstängd för doping. Om man proppat i hästen danska bröstkarameller aller något mer exlosivt, det är frågan det. Provet som togs efter seger på Jägersro den 31 oktober, var positivt, innehöll spår av medlet Flunixin och nu stängs ekipaget av. Tränaren och kusken Mikael Linderoth får vackert lämna tillbaka segercheken på 100.000 riksdaer och har en avstängning att vänta.
Många undrar om det är tant Olofsson som ligger bakom förslaget att man skall jobba tills man är 68?
Återigen biter man sig själva i svansen. För bara något år sedan var det av yttersta vikt att man fick folket att börja utnyttja möjligheten att ta ut pension redan vid 61. Nu skall man plötsligt jobba till 68? Alla i det här landet vet, även blinda och döva, att det är så gott som omöjligt för unga människor att komma in i arbetslivet. Blir det lättare nu när man föreslår att folk skall jobba till 68? Grovjobbare, de som håller det här landet rullande är ofta helt utslitna redan vid 65 och utanför deras arbetsplatser demonstrerar unga människor om jobb.
-Välkommen till verkligheten, säger Mats Wennerlöf, betongarbetare som vet vad det vill säga att jobba hårt. Det är klart att pappersförflyttarna i regeringen kan sitta där och vända blad tills det trillar av stolen. Men hur går det för alla som har "riktiga" jobb? Visst det finns utslitna kontorsarbetare också, musarmar och dåliga rygga till exempel. De har det jobbigt de också, men kanske inte lika besvärligt som betong- bygg- och grovjobbare.
Enligt Irene Wennemo, chef vid arbetslivsenheten, har den här uppblossningen av pensionsåldern landat helt fel. -Det går inte enbart att låsa sig vid åldern. Istället måste diskussionen breddas till att omfatta arbetslivets villkor. Detta måste ske om fler skall kunna jobba till 65 och uppåt för att klara pensioner och välfärd.
Nej mina vänner, nu skulle man haft sina surt inarbetade fd. ATP-poäng (12 stycken) i madrassen och inte insatta i fonder och aktier som snart är ett minne blott. Och till er unga säger jag bara. Spara för helvete! Spara för livet, för när ni blir gamla finns varken soppkök eller pensioner. Lev som en eremit, brygg ert vin (sprit) själva, skaffa en höna eller två, skjut en hare då och då och bilda små egna föreningar med ett potatisland, morotsodling och baka ert bröd. Storebror arbetar frenetiskt för att knäcka oss hela gänget. Skit samma då det gäller mig själv, jag har kört de tre första sträckorna i livsloppet, men jag tänker på mina små troll här hemma. Tack och lov så äger vi en liten skogsplätt och har fiskerätten i en liten sjö. Det tror jag blir deras räddning.
Ha en bra dag och jobba inte en dag längre än du behöver. Släpp in en junior på din plats så fort du kan. De behöver all stöttning de kan få...deras framtid är inget att se fram emot.
pappa B
Skicka en kommentar