lördag 19 december 2009

Baksmälla utan brännvin?

Ja det kan man säga att hela Trollhättan har fått. Dragkampen mellan de stora elefanterna är över. Saab skall läggas ner. Svensk Bilindustri (både Volvo och Saab) har pumpat in vinstpengar och specialkompetens i amerikanska företag som haft ekonomiska svårigheter. Detta har slagit tillbaka på svenska arbetare och nu ser det ut som epoken Svensk Bilindustri har satt sin sista potatis. Varför backade den svenska regeringen då P-G Gyllenhammar hade Norge som intresserad köpare av Volvo? Varför har den svenska regeringen med kärringa Olofsson i spetsen inte fått tummen ur röven då det gäller Saab. Nu skyller man på GM och Ford, och visst, de är bovarna i dramat de med, men regeringens agerande då det gäller svenskt näringslivs största aktörer är sannerligen en skam för hela landet.
Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen.
Arbetare, ni på Volvo och Saab, skit i de dansande elefanterna. Säg upp er och starta en ny bilfabrik. Utrustning och kompetens det har ni. Duktiga underleverantörer kommer att backa upp er och sätt igång att producera en liten, miljövänlig bil som ALLA svenska familjer har råd att köpa. Titta på Kina och Japan! Inte tusan kör mr Koyoto och hans famil omkring i en Volvo eller Saab, nej de rullar omkring, miljövänligt och bränslesnålt i en liten billig Toyota, eller annan japansk bil, byggd bakom fotbollsplanen där de bor. Likadant är det i Kina. Vilka bilar toppar Bilprovningens statistik? Japaner naturligtvis. Låt den svenska containern från Torslanda och stidsvagnen från Trollhättan begravas. Vi som en gång ägt eller de som äger en sådan klenod kan komma och lägga en "Mårdbackadollar" (20:a) på graven. Dessa pengar kan gå till skapandet av en ny bilmodell. Ställ er upp, slå näven i bordet och starta en ny fabrik redan i morgon. Sverige behöver sin bilindustri, men varför skall den vara avhängd Volvo eller Saab. Gubben Wallenberg & Co de sitter givetvis i Monacco och flinar åt den svenska regringscirkusens tafatta försök att göra affärer med betydligt mer slipade affärsmän från det stora landet.

Äntligen visade Helena Jonsson mänskliga takter i skidskyttet. Hon sköt två bom och för första gången i år fick en tyska kliva upp på priuspallen. ACO åkte som vanligt väldigt fort men darrar lite i skyttet, nåväl hon tillhör ändå den totala världstoppen. Hur landslagsledningen och förbundet kan satsa pengar på Åsa Domej (sköt skapligt idag) år ut och år in fattar jag inte. Andra blir bättre och bättre med åren, se bara på Helena. Fröken Domej har aldrig visat detta under de senaste fyra åren. Satsa mer på fler juniorer, det är bättre att de får hamna på 75:e plats än en numera ålderstigen fd. talang som slutat utvecklas redan innan hon började.

Idag skall det smälla på V75, det tror vi i spelgänget "Sjöhästen". Tolv storfiskare i RSFK, Rannebergens Sportfiske Klubb. Nu är det vår tur att få lite extra julklappspengar. Pappa B sköter uttagningen av kusar och kuskar (lika viktiga bägge två) och än så länge pratar de övriga 11 med mig.
Jag återvänder efter skidåkningen och travloppen för att delge er mitt svammel och eventuella planer med travmiljonerna. Kram på er.
pappa B
Skicka en kommentar