onsdag 16 december 2009

Tag det lugnt i Jultrafiken....

....när den här "Bubblan" studsade av vägen var det högsommar och torrt på vägen. Föraren somnade och hamnade nästan ute på en åker. Tack och lov så skadades ingen och som ni ser på bilmodell och åskådarnas kläder så är detta en bild från slutet av 60-talet.
Nu är det snart dags för jul- och nyårshelgen och statistiken visar inte upp några färgglada siffror. Tack och lov så var det minst dödsfall på vägarna 2008 då 20 personer omkom i trafiken. Högsta siffran 1999 då 34 människor fick sätta livet till.
Sömn och alkoholfritt är modellen.
Tyvärr så är det sprit med i bilden vid flera dödsolyckor, plus dåligt med sömn. Enligt Vägverkets statistik så är det så. Och de borde ju veta.
Skall man vara vaken i 16 timmar kräver detta MINST 6 timmars sömn. Kroppens biologiska klocka påverkas och bland annat så blir reaktionstiderna sämre om man slarvar med sömnen.
Riskerna störst dagarna före jul. De flesta dödsfall har inträffat den 23 december. Det visar ett snitt på 2,4 per år de senaste 10 åren. De näst farliga är den 20, 22 och 28 december. Näst efter själva julhelgen är den 10 januari en svart dag med 2,1 omkomna i snitt sedan 1999. Detta gäller dödsfall. När det gäller skadade så visar siffrorna lite annorlunda. Då är den 20 och 21 december mest utsatta dagarna med 83 respektive 74 trafikskadade i snitt. Givetvis sker flest olyckor under just dessa dagar.
Undvik att köra på natten mellan midnatt och klockan 06.00. Risken för olycka är störst mellan klockan fyra och sex på natten. Alla dessa siffror hittar du på http://www.vv.se. Kör försiktigt du med och sov ordentligt så du inte hamnar i den här svarta statistiken...
Nu är det tyst i huset. Svägerskan har åkt ner till skolan och trollen likaså. Det är stillsamma dagar för dem nu med pyssel, julmat och kortare dagar. Inga läxor heller så det är mest närvaro som räknas. Jag själv skall se vad jag kan hitta på. Något rackartyg kan jag säkert få ihop under dagen.. Vi höres och synes. Skall lura lite på veckans hästar inför V75 och så skall jag ju plira ut en "Guldtia" så min vän Olle får lite julklappspengar, Eller hur?
pappa B
Skicka en kommentar