onsdag 29 februari 2012

Dags att börja snegla mot Frankrike..

En vy över det fantastiska Chablis. Här produceras några av världens främsta vita viner
Det är det ju alltid om man skall hålla sig till sanningen. Frankrike detta underbara land med glada och muntra men tjurskalliga fransoser som inte vill lära sig prata engelska. Deras fantastiska kök, vingårdar och storstaden Paris med bröstvippande damer, gamla mästare från konstens begynnelse och en bauta kyrka där vilda statyer blickar ner på dig och får dig att bli den syndigaste person som satt sina fötter i en 43:a. Att möta våren på en uteservering i detta underbara land det hör kärleken till. Åker man till Frankrike skall man ha en kvinna med sig oavsett om det är sin egen eller grannens fru, någon att krama och pussa under broarna det är ett måste. Våren och kärleken hör Frankrike till.
Man strossar hand i hand efter de små gatorna en bit från myllret i Paris centrum. Passerar Victor Hugos hus vid Place des Vouges och när man tröttnat på tempot i huvudstaden tar man tåget ut på vischan och ger sig ut på Canal latéral á la Loire. En mycket spektakulär kanal som flyter över floden Loire på en gammal bro i byn Briare. Snacka om bro, mer en akvedukt då den mäter hela 662 meter. Den är nästan 12 meter bred och hålls uppe av 15 bropelare. Upphovsmannen, ja vem tror ni? Just det Hr Eiffel år 1890. Jag upplevde en del av det här kanlsystemet för länge sedan, när jag var ung och syndig. Nu är jag inte så ung längre.
När kvällen kommer så stannar man till och handlar sig lite mer vin, Det är en odryg vara i Frankrike, både gott och billigt. Köper lite färska grönsaker och en god köttbit och så brassar man igång kvällens middag ombord, Det finns små byar efter hela kanalen och man behöver aldrig vara utan varken det ena eller det andra.
När man klivit iland och svajat färdigt kanske man vill testa det franska köket i en bättre tappning än vad den egna kokkonsten har bjudit på ombord.
En god hjälp är den fantastiska boken "Logis de France" där finns drygt 4000 restauranger utspridda över hela landet. Det är även en av de bästa hotellguider likaså. Jag tror att man kan beställa den på Franska Turistbyrån i Stockholm, Det kunde man förr i alla fall. En värdefull bibel för de som älskar Frankrike och vill resa i landet.
pappa B
Skicka en kommentar