tisdag 6 mars 2012

...den lilla beska oliven!

Kalamata oliver med kärnor.
Denna lilla stenfrukt som vid en första anblick inte säger så mycket om dess innehåll har under årtusenden lockat fram aptiten hos miljarder människor världen över. Även här i kalla nord älskar vi oliver. Nja...inte alla, men jag och min familj backar inte för de små gröna, bruna eller svarta godsakerna.

Oliven har varit en symbol för hälsa och välstånd och i Italien lever att gammalt ordspråk som talar om att olivträdet måste ha tystnad,torka, ensamhet, sol och sten för att utvecklas och ge bra skördar.

Enligt historien så skall oliven härstamma från Egypten då modersgudinnan Isis lärde människan att odla olivträdet 4000 f.Kr. Med andra ord en rätt så gammal företeelse, detta med oliver. De första spåren av vilda oliver sägs vara 42.000 år gala och är funna i trakterna runt Sahara. Spåret leder til Egypten där man funnit olivodlingar som beräknas vara 8000 år gamla samt i Kreta som daterats 5000 år tillbaka i tiden.

I alla länder där det odlas oliver har det sedan forntid betraktas som en svår förbrytelse att under krig förstöra olivodlingar, då dessa trakter anses som heliga.

Olivträdet växer långsamt och kan bli mycket gammalt. Det trivs i medelhavsklimat med torra sommrar och svala vintrar. Trädet kan bli ända upp till 15 meter högt och det tar 5 år innan det bär frukt. På de stora olivodlingar man som turist kan se susa förbi bussfönstren från flygplatsen och till hotellet hålls träden betydligt mindre. mest frukt ger trädet när det passerat 50 år och fram till 150 år. Oliven består av 20-25% fett som finns i både fruktköttet och kärnan. Ungefär 900 arter av olivträd finns och full skörd brukar man få när trädet blir 20 år och ett träd kan ge runt 60-100kg per säsong. Skörden sker vanligtvis i september/oktober.

Olivträdet helgades åt många grekiska gudar, bland annat Apollon och Herakles. Endast de renaste jungfrurna fick plocka frukterna. Den odlade och vilda oliven symboliserade tillsammans äktenskapet mellan Hera och Zeus. Kransar av den odlade oliven bars vid festerna för Hera, medan den vilda hörde till hennes make Zeus och smyckade hans statyer.
Olivodlingarna skonades i krig. När krig avgjorts och sändebuden från de besegrade infann sig kom de med en olivkvist i handen, symbol inte så mycket för fred som för den andres seger. Olivblad var krigsgudinnan Athenas symbol och också segergudinnan Nikes statyer smyckades med olivkransar.

Köp nu hem lite oliver till i morgon och ge tusan i att stoppa ner alla i drinken. Oliver är bättre än chips och popcorn, både godare och 100% nyttigare. Oliven innehåller fibrer, kalcium, järn och antioxidanter, så de så.
pappa B

Skicka en kommentar