torsdag 28 augusti 2008

Göteborgarna - Dvärgpingvinen i Johannesburg = Sant!

Det friskar på bra vid kusten utanför Johannesburg. Atlanten skjuter på och det är inte nådigt för en begagnad norrlänning att krypa ner i dessa vågor. Några som gör det, varje dag är de små dvärgpingvinen (runt 40 cm höga)som lever i en lite kolloni utanför storstadens brus.
Det friskar på bra även i Göteborg, fast kanske inte med samma frenesi som Atlantvindarna. I Göteborg bor det små människor som också försöker överleva. Nu går det inte att jämföra överlevnadsstandarden hos en dvärgpingvin och en göteborgare, men de flesta äter i alla fall sill?

I Johannesburg har pinvinen svårt att få bostad, det vill säga en plats någonstans där de överhuvudtaget kan få vara i fred. I Göteborg är det tusentals ensamstående, barnfamiljer och förvisso en stor del, helt hemlösa som inte har någonstans att bo.
Men hör och häpna, nu slår man på stort, man skall i alla fall satsa på att bygga 36 nya bostadsrätter. Vilket d-j skämt. Trettiosex lägenheter är som en piss i Västerhavet. De styrande i den här stan borde banne mig flytta ner till pingvinen i Johannesburg och leva på en klippa, sandstrand och enbart sill. På stadens alla bjudningar ser de ju faktiskt ut som Jättepingviner hela surven i sina lånade frackar. Att fastighetsnämnden i Göteborg nu skall ge hyresrätter förtur till kommunal mark, och dessa skall ligga i attraktiva lägen med billigare tomtpris, det låter som ett ännu större skämt. Fast vi har hört det förr, det smäller som fan när katten kröker rygg i sandlådan men det blir en liten skit i ena hörnet.
Den kallaste, ruggigaste men absolut vackraste årstiden närmar sig. Svamparna har faktiskt börjat dyka upp och en del löv har redan börjat blekna för att snart släppa från sina grenar och lägga sig stilla, förberedda på en lång kall vintersömn. Jag skall också gå och lägga mig, gör det ni med. Så syns vi i morgon
pappa B

Inga kommentarer: