onsdag 20 augusti 2008

Upprop i skolan och sänkta huvuden...

Måste börja med att lägga in en glad bild. I slutet av 70-talet jagade jag älg med goda vänner i Lysevattnet. Bosse och hans pappa Lys-Otto ( han jagar i de fria jaktmarkerna sedan flera år tillbaka). Lys-Otto var en hedersman, tillika en av jaktledarna för ett stort jaktlag i Skepplanda. Hans gode vän, spelmannen Emil i Skogstorp fanns också med den här jaktdagen. Med andra ord var det pappa B, gode vännen Bosse och hans pappa och pappans kompis. Två stillsamma och sansade män och två riktiga filurer. Lite av Janne Wängman eller Åsa-Nisse om man så vill.
Redan under den tiden hade det börjat komma tyskar som köpte in sig hos de större bönderna för att jaga älg, så på första jaktdagens morgon så följde jag med dessa två gubbar ut för att se vart mitt pass skulle vara. När vi kom fram till kohagen klättrade Lys-Otto smidigt över taggtråden och började leta i fickorna. Fick upp Jaktjournalens röda klisterband (dessa skulle jägarna fästa runt hatten för att vara synlig i skogen.)Han klistrade fast ordet KO på en av de största korna. -Ho är min bästa mjölkeko och det är bäst man garderar sig ifall tyskarna kommer, sa han och lät snusen byta plats under läppen.....

Väl ute på passet så gjorde man en rekognosering var min skjutgräns var och var mina kamrater fanns. Då plötsligt hördes musik från en av skogsdungarna. Allt högre och högre och plötsligt dök Emil i Skogstorp upp. I en livrem runt halsen hade han spikat fast en trattgramofon där en 78-varvare med Harry Brandelius Gamla Nordsjön, snurrade för fulla varv. -Man måste ha lite musik när man sitter på pass, annars blir det så tråkigt, sa han. Fiskade upp en liten äggkopp i silver ur sin ryggsäck och tittade på min. -Du har väl lite droppar i säcken sa han och plirade med ögonen. Han fick en klar och fortsatte spelandes genom skogen. Älg? Nej det såg vi inte skymten av, men grabbarna på andra sidan gränsen sköt 4 tjurar och en kalv.

Hösten smyger sig på så sakta.
Jag vägrar att släppa taget om sommaren. Idag brunbränd och nyss fyllda 65 vill jag att sommaren skall vara för evigt. Men givetvis kommer den drömmen inte att gå i uppfyllelse utan hösten med regn och rusk kryper allt närmare. Visst det är en vacker årstid, kolla bara hur stiligt Göteborg blir i en tidig höstskrud.


Nu återstår att se Klüftan sprätta iväg 7.39 och få en guldpeng för detta. Handbollsdamerna kommer att klara femteplatsen i OS och det är ett toppresultat som hela handbolls-Sverige skall stå upp och applådera. Även vi som bara tillhör publiken, i bästa fall.
Nu har trollen skrivit in sig för en ny termin i skolans famn. Med sänkta huvuden förkunnade de att livet är gräsligt när sommaren är slut och skolan börjar. Det tycker jag med, godnatt.
pappa B

1 kommentar:

Unknown sa...

Lysotto är min farfar jag heter clas andersson är son till alf andersson. Jag har lite minnen från otto han lärde mig bland annat att köra med häst i skogen och göra visselpipor och meta abborre i lysvan