torsdag 2 april 2009

Christian Dior kväll på Gaand


Vitt, rött alkoholfritt och mineralvatten. Det var laddat till tusen när Ulla Carlbom och hennes kollega Mee startade sin föreläsning på Grand Parfymeri inne i stan. Det skulle pratas Dior, den franske modegurun som föddes 1905 i ett vackert och förmöget hem. Där älskade han sin moders trädgård och tillbringade mesta tiden av sin uppväxt med att ströva bland blommorna och lära sig så mycket han kunde om deras namn och andra egenskaper (lite av den tecknade tjuren Ferdinand)
Hna var väldigt vidskeplig och hans dröm om att en gång i tiden få starta sitt eget modehus kom faktiskt till under mystiska omständigheter. En dag när han var ute och promenerade såg han något som låg på marken och blänkte. Han böjde sig ner och tog upp föremålet som visade sig vara en liten stjärna i metall. I samma ögonblick kom en barndomskamrat och han hade byggt upp en rejäöl förmögenhet under kriget och frågade Dior om han hade någon dröm så skulle han finansiera denna. Dior som var en rätt blyg ung man skakade på huvudet. Men...när de två träffades igen på samma plats för tredje gången, berättade Dior om sina drömmar om ett modehus.
1947 stod huset klart och det blev en hejdundrade öppningsfest.
Dior hade ett litet ställe i Italien, dit han ibland reste för att vila upp sig. Han var en mycket aktiv person och hade alltid ett finger med i spelet då det gällde modehuset. En spågumma som han hade kontakt med varnade honom för att åka till Italien. Detta lyssnade inte Dior på utan reste ner för några dagars vila. Väl framme i Italien drabbades han av en hjärtattack och avled. Detta var den 24 oktober 1957. Christian Dior blev bara 52 år. Flera stora modekapare har hållit i trådarna för det världsberömda modehuset och sedan 1996 leds hela koncernen av John Gulliano.

Jag klämde tre små glas rött vin och en snitt, sedan var det bra. doftande som en handelsträdgård, tog jag "vitlöksexpressen" hem till Angered och skall snart förpassa mig till sängen.
Syns kanse, vem vet vad som knoppar upp i knoppen
pappa B

"Lånade kläder värmer inte"
Skicka en kommentar