fredag 24 april 2009

Omvända roller -människa/hund

Svenska befolkningen ökar i vikt och omfång vilket resulterar i tidigare död och sämre kvallité på det svenska folket. I samma ögonblick fastslår Agria att hundarna blir äldre?

På mindre än ett decennium har antalet hundar som blir tio år eller äldre ökat från 64 procent till 68 procent. Det visar Agrias skadestatistik som har den mest heltäckande informationen i landet om svenska hundars liv och hälsa.
- Att hundarna tas till veterinären oftare och veterinärvårdens dramatiska utveckling de senaste åren kan vara en förklaring till att ökningen är så tydlig trots det korta tidsintervallet, säger Brenda Bonnett, Agrias specialist inom hundstatistik och adjungerad professor från University of Guelph i Kanada.

Men det skiljer mycket mellan olika raser. De stora hundraserna som irländsk varghund, grand danois och berner sennen har lägst medellivslängd. Av dem blev mellan 12 och 31 procent tio år eller äldre. För många raser, bland annat golden retriever, bichon frisé, norrbottenspets, dvärgschnauzer och rhodesian ridgeback, är chanserna att de överlever sin tioårsdag över 80 procent.

Den vanligaste kända dödorsaken för hundar är trafikolyckor, knappt 1 500 hundar dör i trafiken varje år. Andra vanliga dödsorsaker är cancer, epilepsi och diabetes.

Jämförelsen är gjord på 200 000 hundar mellan åren 1995-1998 samt 1999-2002. Under våren hoppas Agria kunna presentera en uppföljning på statistiken för att se hur den fortsatta utvecklingen ser ut.
- Att förstå skillnaderna mellan raserna är viktigt till exempel om hunden behöver avancerad veterinärvård som är påfrestande för hunden. Möjligheterna till ett långt lyckligt liv efter behandlingen är betydligt lägre för en irländsk varghund på åtta år jämfört med en jämnårig norrbottenspets, menar Brenda Bonnett.

Sammanställningen och analysen av hundhälsan hos de vanligaste hundraserna är framtagen av Agria Djurförsäkring i samarbete med Svenska Kennelklubben, Sveriges Lantbruksuniversitet och University of Guelph i Kanada. Informationen ger svenska rasklubbar en fullständig bild av rasens hälsa och därmed en möjlighet att ta fasta på det i rasens avelsstrategier.
Rasklubbarna för de 70 vanligaste hundraserna får informationen gratis. Privatpersoner har möjlighet att köpa informationen.
Detta är "Abbe" min lilla strävhårskille. Han som skulle bli jägarnas favorit och pappa B:s stolthet. Första släppet, fullt drev i 8 minuter sen kom han och satte sig bredvid mig och tittade på ryggsäcken. Jag undvek att titta på honom. Plockade upp säcken och bössan och gick därfrån med Abbe svansandes efter.. Skickade ut honom igen och det gick exakt 4 minuter då satt han vid ryggsäcken igen. Jag satte mig också. Drack en thermoshatt kaffe och vi delade på en korvmacka Abbe och jag. Lyssnade en stund på fåglarna och så gick vi hem. Han blev en otroligt duktig eftersökshund av högsta elitklass och användes flera gånger både vid vilolyckor och skadeskjutningar. Han hade en egen slips, en ljusblå som jag klippte sönder. Den hade han på sig när han åkte ut med pappa B i vår rosa R4 som hette "Peggy". Där satt han bredvid mig i framsätet, på passagerarplatsen, på ändan med tassarna rakt fram och tittade ut. Föll aldrig ner från sätet hur djävligt jag än körde. Jag blev och är fortfarande mycket stolt över min lilla strävhårskille, Abbe. Idag åker han bil i hundarnas himmel och jag saknar honom väldigt mycket, det skall ni alla veta.

Det här ett nytt sätt för SKK att få in mer pengar. Det är klart att de flesta tanter, vill väl se hur stora chanser deras älskling har att överleva. Detta borde vara en medlemservice som enkelt kunde mailas ut till de som vill ta del av uppgifterna. Gratis givetvis!
pappa B

"Bättre en hund i handen än tio i baken"
pappa B alltid hundarnas outtröttlige vän
Skicka en kommentar