lördag 25 april 2009

Orättvisa pga djävulskap!

Oförklariga orättvisor vid insemination: Lesbiska och ensamstående diskrimineras av stat och landsting

Det har de senaste dagarna kommit flera rapporter i media om att lesbiska par diskrimineras av vissa landsting när det gäller möjligheterna att bli gravida med hjälp av insemination. Det handlar bland annat om hur stor avgift som paren får betala. I norra Sverige skiljer det mer än 7 000 kronor i avgift mellan lesbiska och heterosexuella par, uppger Svenska Dagbladet. I Östergötland får lesbiska par betala 3 000 kronor medan heterosexuella par bara behöver betala 250 kronor. Det är dessutom skillnad i antalet försök som paren har rätt till.
- Det är givetvis helt obefogat att göra skillnad på människor utifrån vilken sexuell läggning de har. Vi är glada att Diskrimineringsombudsmannen nu ska titta på detta, säger Lena Lennerhed, ordförande i RFSU. Lesbiska par är inte de enda som diskrimineras. Ensamstående kvinnor har ingen möjlighet att få hjälp att bli gravida med inseminationsteknik i Sverige sedan riksdagen nyligen röstade nej. - Detta är mycket svårt att förstå då ensamstående sedan länge har möjlighet att bli föräldrar via adoption. Det är i dag många adopterade barn som lever med ensamstående mammor, säger Lena Lennerhed. Riksdagens beslut gör att många ensamstående kvinnor reser till Danmark för att bli gravida. Den stora nackdelen med detta är att deras barn sällan kan skaffa sig kunskap om sitt genetiska ursprung då de flesta danska spermadonatorer är anonyma.

Att kunna spåra sitt genetiska ursprung är en rättighet som alla barn som blivit till med hjälp av insemination i Sverige har. Det finns i dag en bred politisk majoritet i riksdagen för ensamstående kvinnors rätt till insemination. Alla partier i oppositionen, liksom centerpartiet och folkpartiet, har aktivt tagit ställning för en sådan reform. Bara Kristdemokraterna är uttalat emot. Ändå tryckte de borgerliga ledamöterna på nej-knappen när det var dags att rösta - även de som själva skrivit motioner för just ensamståendes rätt till insemination. - Tydligen var det viktigare att inte köra över kristdemokraterna än att genomföra en viktig och efterlängtad reform. Men frågan försvinner inte och vi fortsätter att kämpa för att alla, oavsett sexuell läggning och civilstånd, ska ha samma rättigheter, säger Lena Lennerhed.

Kan man inte "komma överens" på annat sätt. Det finns säkert svenska män som skulle vilja hjälpa till i det här ärendet. Men varför skall man alltid blanda in stat och myndigheter. De flesta vet att finns dessa aktörer med i bilden då går det oftast åt helvete med allt. Dessa skrivbordsnissar/nissor som aldrig har håglat bakom en buske medan folk promenerar förbi ute på gatan. De har aldrig fått sig en rejäl sup fisljummen vodka eller ett ordentligt slag på käften. Varken bokstavligt eller verbalt. Ordna till er sperma på annat sätt, bara ni och ägaren till spermapistolen är överens, sen kan fjantarna som styr i de här frågorna sitta där uppe i Stockholm och vända sina papper. Var finns alla fd. Häradsbetäckare?
pappa B

"Kärlek i hjärtat, ger sporrar i sidan"

5 kommentarer:

IronGirl sa...

Hej.. nu skriver jag här igen.

Jag försår inte varför man komplicerar allt, det är väl bara hitta en man och ha lite skoj ;)

Britt sa...

Kina-adoptioner,fulla finnar på Finlandsfärja och Storkkliniken har länge varit möjligheterna för lesbiska och ensamstående kvinnor att få barn. Nu får man inte längre adoptera som ensam kvinna från Kina (då de fått det ekonomiskt bättre och adopterar själva) och Vietnam (efter det varit en omfattande illegal barnhandel). Fulla finnar och Storkkliniken finns fortfarande. Men tänk på alla ensamma män...hur ska de skaffa barn?

Fia sa...

Det är pinsamt att lagstiftningen är så föråldrad. Det är otroligt att sexuell läggning ska ha någon som helst betydelse i sammanhanget. Det är självklart att alla som önskar sig barn och har behov av konstgjord befruktning för att kunna bli gravida ska ha tillgång till samma teknik och resurser som sjukvården kan erbjuda.

woopsidaisy sa...

Det är bara ett fåtal decennier sedan som homosexualitet ansågs vara en pervers psykisk störning. I vissa länder är det fortfarande dödsstraff på att vara homo. Utveckling tar (tyvärr) tid och det kommer säkert en dag då det är helt ok för homosexuella par och ensamstående att adoptera även i praktiken och inte bara i teorin. Rom byggdes inte på en dag... Men visst är det frustrerande att många fantastiska människor berövas rätten att få bli föräldrar bara för att dom inte följer standardmallen. Men det kommer, var så säker!

Pappa B sa...

Tyvärr så mal vissa kvarnar väldigt sakta, oftast till nackdel för dem som har sina ärenden i den.. Trägen vinner sa man förr men vad tusan man skall ju inte vara 65 innan man blir mamma.
Upp på barrokaderna alla faltor och ensamma kvinnor. Håller med dig Britt, hur fan går det för ensamma män? Där man man säga att de sitter med skägget i brevlådan rejält