torsdag 23 juli 2009

0,5 kg gädda och flera timmar vid vattnet...

Idag blev en dag i fiskandes tecken. Först valde vi att åka ner till Röda Sten där det enligt fleras utsago skulle gå att få verkligt fina abborrar. Må så vara, med det "Skogarnas Konung" och jag hade att erbjuda passade inte bräckvattnets innevånare. En glad gubbe på cykel pekade ner mot Nya Varvet och berättade att där brukar det gå att få både abborre, gädda och öring. Bilade iväg med Belmondo ner till platsen och ut på klipporna. Fisk? Nix, men massor av tång. Hade svärmor som är veg. varit och hälsat på hade jag lätt fixat ihop en sallad till henne. Aningen molokna packade vi ihop och bestämde oss för att köra upp till Alingsås, potatisens hemstad. Vi skulle passa på att köpa fiskekort till både sjön Mjörn och Anten. I denna lilla vackra trästad flyer en å mitt genom centrum, eller flyter kanske man inte skall säga. Den ligger bara där. För 20 år sedan, då jag levde rövare i den här stan så fanns det så pass mycket vatten i ån att det gick att slänga ner de fyllisar som bråkade och de blev ordentligt blöta. Det är omöjligt idag, nja...kasta ner dem kan man väl alltid, men speciellt blöta blir de nog inte.
Varför i all fridens dar planterar man inte in lite karp som äter rent i ån. Muddla och in med karp, det skulle höja utseendet inne i centru,m flera knäpp.
Lilla Mathilda på Intersport var både söt och trevlig och vi köpte ett årskort till Mjörn men fick inte tag på något till Anten. Får väl greja detta en annan dag. På vägen hem stannade vi till på bron som delar Mjörn där vägen går upp till slottet. Ut på den lilla bryggan och full fart på spöna. "Skogarnas Konung" och jag hade köpt oss var sitt Fladen Jerkbait, färglada, klumpiga träklumpar som man slänger tvärs över vilken sjö som helst. Han kände att det stod en gädda och lurade i en vassrugg och skickade iväg jerken. Svirrrr..han kastar rätt skapligt för att vara nybörjare och det var inte speciellt bra den här gången. Jerken for ända in i kanten på vassen och satt. Stenhårt och det blev att dra loss linan. En tår i ögonvrån och han började klä av sig. -Pappa, jag simmar ut och tar loss draget, sa han och höll tillbaka gråten. -Varför tänker jag inte, min fina Jerk sitter i vassen, 59 kronor har jag kastat bort direkt, jag hoppar i.
Jag hade svårt att hålla mig för skratt och tänkte på alla wobblers, spinnare, skeddrag jag skickat ner i djupet, i vassruggar, upp i trädkronor men förstod samtidigt hur han kände sig. -Du hoppar inte alls i efter draget. Låt det ligga där i vassen. Såna här grejor är faktiskt förbrukningsgrejer och vi åker och köper dig en ny Jerk i morgon.
Jag växlade till en knallröd kort wobbler och kastade ut från handikapp-bryggan. Vevade tre slag och pang! Där satt gäddan. Bara att lyfta upp den och ner i plastpåsen.
Jubel hos junior, som genast tog mobilen och tog en bild på pappa B med sin lilla gädda. Skam sägandes hade jag tagit med en kamera utan batterier så det blev mobilbilder hela dagen. Men dagens mobiler har ju skapliga kameror de med. I morgon blir det ugnstekt gädda med pepparotsås, färsk potatis och en kall öl..."Skogarnas Konung" dricker mjölk!
pappa B
Skicka en kommentar