måndag 6 juli 2009

Jokkmokk, Pakkobäcken och Orpus brygga!
Dettta är platsen dit ingen åtrvänder, Jokkmokks centrum. Inte ens blommorna trivs på denna plats.
Blommor skulle inhandlas och då var det bara att köra ner till Jokkmokk (47 km enkel resa). Valde Jokkmokk då vi redan gjort en runda i Gällivare och avstånden är det samma. Du fick ju trollen se hur det såg ut på platsen där den beryktade vintermarknaden ligger. Besök på Ajtik, samemuséet föll inte i så där över sig bra jord, men de släntrade efter oss och försökte hitta någonting som var bra. Blommor inhandlades och vi tog vägen över Pakko för att testa fiskelyckan i en bäck där pappa B dragit massor av forell i sin ungdom. Efter lite akrobatik och klättring över Inlandsbanan, kom vi fram och fick ordning på både rullar och spön, nya, inhandlade på Norr Sport i Gällivare. ”Skogarnas Konung” var givetvis först ut med sin spinnare. Plötsligt kände två foreller att det var den ålderstigne Porjuspojken Besse, som höll i ett av spöna och var vänliga att hugga på min spinnare. Landade bägge i gammal god stil och sedan var det dags att återvänta till en orolig kvinna som satt och väntade i bilen. Dessa djur imponerade stort, mest på "Prinsessan" som genast bestämde sig för att sådana skulle hon ha när hon blev stor, varning alla samegrabbar.


Väl återbördad till Porjus igen så var det dags att åka ner till kyrkogården för att plantera några blommor på graven. Mycket folk var i gång och det berodde nog på att hemvändardagarna lockat hem flera utomjordingar, förlåt utflyttade.

Men…fiskenerven dallrade på ”Skogarnas Konung” och han var riktigt på hugget för att fara och fiska igen. Vi tog bilen och åkte upp till Porjus Rivieera, Orpus brygga som den lilla viken numera heter. Ingen brygga hade kommit i sjön med det går lika bra att fiska från stranden. ”Skogarnas Konung” fick napp på sitt andra kast och på kroken satt en halv meters gädda. Lite lätt i underläppen och han släppte direkt när han kom upp på land. Lyckan i de små blå ögonen går ej att beskriva och det följdes av en krigsdans i segerns tecken. –Pappa jag fick en gädda! Det är ju min första fisk, skall vi äta den i kväll? –Nej men vi skall fjälla och salta den och så blir det stekt fisk till lunch i morgon, svarade jag. Han beundrade sin fångst med rak rygg och stolt blick. Dagen gick ej att beskriva, vi hade fått fisk bägge två.
I morgon är det Rallarmarsch och öltält, jag återkommer om detta.
Pappa BS
Skicka en kommentar