onsdag 5 augusti 2009

Godmorgon mina vänner...

Nu drar det ihop sig till villavagnsbesök och de sista två veckorna i enad trupp...Nere i Olofsbo står vagnen och väntar, gräset växer och elen tickar på. Kvinnan har 14 dagar kvar och av dem hoppas vi kunna spendera 10 tillsammans nere i vagnen. Här i Glommen (bilden) drar det ihop sig till den årliga kräftfestivalen ett jippo som brukar vara väldigt trevligt att vara med på. Goda kräftor (mod. havs) serveras det liksom därtill lämpliga drycker. Dansbanan mitt på vändplan nere i den lilla hamnen spelar flera av sveriges toppband upp till dans under hela sommaren. Givetvis blir det extra tryck under festivalen. Knallar, lotterier och karuseller snurrar i dagarna två. Pappa B & Co brukar snurra med de också. Vi får väl se hur det blir med detta i år.
Själv har jag alltid firat kräftpremiären, jag fyller ju nämligen år den dag då burarna får kastas i.
För min del var det i tidernas begynnelse alltid frågan om svenska insjökräftor men numera utan kräftkontakter så blir det bara Turkiska, Kinesiska eller andra invandrarsorter som slinker ner. Plus havskräftor givetvis, man har ju blivit lite smittat av sin omgivning, naturligtvis. Flera av mina bekanta smyger snart ut i skymningen med sina burar, agnade med fiskbitar av mört och andra "Skräpfiskar". Smyger sedan runt med sina ficklampor i ena handen och en Norrlands Guld i den andra. Det tisslas och tasslas bland buskarna och snart höjs nivån på surret, eldarna tänds och de första glädjeropen hörs i mörkret då de första burarna hämtas upp..Precis som det skall vara under ett riktigt kräftfiske. Järnflickan skall ut i buskarna och fiska kräftor, det vet jag. Hon har berättat detta på sin blogg. Är ni fler som skall göra detta?
Utanför Åseda planeras det att byggas en jättepark med vindkraftverk. Protester har hörts, men vad som riktigt är bestämt det ligger Uppvidige kommun ganska tyst med. Kommer det eller kommer det inte att byggas? Tror att det var frågan om mer än ett 100-tal vindsnurror som skulle blåsa ny ström till kommunen? Ett par stycken propellrar mot hösthimlen kan vara rätt så imponerande, men ett 100-tal, det vet e tusan. Har lite koll på detta då vi har ett hus som kommer att ligga nästan mitt bland propellrarna.
pappa B
Skicka en kommentar