måndag 9 november 2009

Svarta bär och regndroppar!

Snacka om vackert. Under fisketuren uppe vid Stentjärn så kunde man tydligt se regndropparna på de svarta grenarna. Där kämpade även några små svarta bär för att hålla sig kvar så länge som möjligt. En vacker, men samtidigt vemodig syn. Nu skulle snart vinterkylan slå till på riktigt. Vattendropparna skulle bli till små iskristaller och isen skulle lägga sig över sjön. Den varma solen som allt mer sällan bjöd oss på en liten gnutta värme, den skulle bytas ut mot mörk morgon och mörk eftermiddag. Men...det kommer att bli ljusare igen, en ny vår och sommar arbetar nu frenetiskt för att återvända och fylla oss grådaskiga och mellankoliska svenskar med nytt liv och nytt hopp. Det gäller bara att stå ut över vintern. Fira jul, nyår och så börjar det droppa från taken igen. Träden får plötsligt, nästan över natten, små gröna lövknoppar, musöron kallar vi det för i Lappland, (bra fisketid) och snart gnäller och ojjar vi oss över hur varmt det är. Vi knarrar och gnäller som osmorda uthusdörrar hela gänget. För att undvika denna hetta så beställer vi en vecka semester nere i Turkiet där det är ännu varmare. Men...spriten är billigare och så kan vi släppa loss utan att grannen smyger bakom sin persienn, där hemma i villaområdet eller hyreslägenheten. Lite efterfest på diskot gör att man kan tjuvta andra turisters fruar på tuttarna lite lätt. Man kan bli lite Don Juan under två dagar. Man bränner sönder den redan röda näsan och flagnar så man ser ut som en hamiltonstövare när man tar av sig skjortan. Men vadå då...vi har ju legat på plajan, vi har lämnat det tråkiga vardagslivet bakom oss ett par dagar. Levt livet och utfattig, sönderbränd och med alldeles för stor skalle kliver man av planet på Landvetter och önskar inget annat är att få komma hem, i säng och glömma både andra turisters fruars tuttar, prutandet på solstolar, för små rom & cola, feta tyskar som breder ut sig. Bara få komma hem och försvinna i sin "upp och ner" säng och glida in i den svenska sensommar sömnen... Kassen med alla vackra minnen, adresser "Vi hör av oss när vi kommer hem" adresser som aldrig får något brev, vykort eller annan form av påhälsning, alla broschyrer som vi tagit med oss för att se var vi skall styra kosan nästa år. Den kassen ställer vi in i garderoben och hittar tre år senare då vi skall göra om skrubben till datarum åt pappa! Fan vad kul...snart är det semester!
Javisst ja, vi har jul, nyår och trettonhelgen först...men sen!
pappa B

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Ja utan drömmar skulle livet bli grått. Själv tycker Jag att har man bara passerat svartvintern går allt lättare. Men Jag hörde en fågel kvittra när Jag väntade på bussen idag det kändes bra

Olle

Tant Greta sa...

För mycket av allt, skapar motsats drömmar. Jag längtar efter novembermörker och sval luft, att inte svettas, att sova ut, utan att väckas av solen varje morgon, att äta lax och sill, kunna köpa den mat jag vill äta en knäckebrödsmacka med Kalles Kaviar och läsa DNs kulturbilaga på helgen. ja du, grannens gräs är alltid grönare, men när jag kommer hem en dag i framtiden, skall jag INTE klaga på molnen och kylan.