onsdag 10 februari 2010

En vandring bland miljonbaljor och styrpulpeter...

..att se "Fattig-Sverige" blomma det gör man bäst genom ett besök på årets Båtmässa. Årets båtmässa är den 51 i ordningen. Här ställer 360 utställare ut 411 båtar och all utställningsyta, 33 120 kvm är utsåld. Det går bra för Sverige trots bilkriser, fallskärmar smusslande hjälporganisationer och annat skit. Båtbranchen jäser..Över 20 nya båtmodeller ställs ut och båtfolket jublar!

För en annan som endast har vatten i knäna och vågor i håret (förr i tiden) så kan man nästan drabbas av sjösjuka enbart genom att vagga runt här bland miljonerna. Då och då dyker det upp en s.k Dinge. En liten båt som oftast hänger på släp efter den stora båten, som en shoppingvagn fast till sjöss. Häruti kan man sätta kärringen, putta iväg henne och behålla den ena åran ombord i den stora båten. Då får man vara ifred en stund, ta sig en wirre och vända sjökortet rätt efter frukostdispyten.
..detta är ingen Dinge, däremot en båt som man inte stoppar ner i vilken damm som helst. Idealbåten för mig är en kanot i alluminium som bara väger 28 kilo. En rejäl båt för fiske i samma material från småländska Linder går runt på 17.000 inte helt oöverkommligt om man sparar och byter ut filén mot blodpuddig i ett par år.
Här är mina idealbåtar. Lätta underhållsfria, kräver inga turbomotorer kan till och med framföras med hjälp av åror. Hittade även fiskegrejer på mässan. En av stadens större affärer i branschen sålde ut överskottsvaror till fantastiska priser och några kända ansikten skymtade förbi. Nu hjälper det inte att förnya draglådan om man aldrig kommer ut till fiskevattnet. Då blir det både bekvämare och framför allt billigare att besöka fiskbilen på torget.

...dött som i graven var det hos Volvo. Bilkrisen har kanske även smittat båtavdelningen för här var det bara försäljarna som tassade omkring i sina tygöverdrag och putsade på sina utställningsalster, rättade till prislapparna och såg allmänt förtvivlade ut. Kanske var dessa de sista entusiasternaHur som helst så är det en drömtillvaro för båtälskaren, en mardröm för en som har så tunn plånbok att man ibland förväxlar den med spårvagnsbiljetten. Jag antar att jag står här även nästa år för jag har i alla fall varit med sen 1976.
Gå nu i bingen med er, alla sjöfarare.
pappa B
Skicka en kommentar