fredag 23 april 2010

Detta är nostalgi i högsta skolan....

När jag växte upp i den lilla pionjärbyn Porjus så kom det två bryggarbilar från Gällivare. De kom en gång i veckan, Gällivare Bryggeri körde med en blå bil och Smedbergs med en tomatröd bil. Portello, Loranga, Trocadero och så Guldus, det var storsäljarna på den tiden. Smedbergs som var det minsta bryggeriet var våran favorit och vi handlade alltid av den krullhårige chauffören som faktiskt höll på att bli kastrerad av en schäfer vid ett tillfälle. Men det är en annan historia. Speciellt ligger Guldus, den gyllene äppledrickan, mig varmt om hjärtat på många sätt. De första resorna ut med de stora grabbarna, i baksätet på en brummande amerikanare satt vi ihoptryckta med var sin Guldus i knät. En 75:a fisljummen rentat gick runt och sköljdes ner med ett par klunkar Guldus. Framme vid Folkets Hus i Koskuskulle, Folkan i Malmberget eller logen i Nunnisvara var man både stark, snygg och förde sig som Fred Astaire på dansgolvet...
..idag talade kvinnan om att det fanns Guldus i en av hyllorna. Vi var nere i stan på ICA Focus, en riktig värstingbutik. -Javisst sa jag och var övertygat att hon skojade med mig. Jag har ju berättat vid några tillfällen om dansresorna med Guldus och fisljummen renat. -Kolla pappa, sa "Skogarnas Konung" och kom med en flaska under armen, och banne mig det var Guldus. Väl hemma så såg jag att VASA-Bryggerierna satsar på att återskapa gamla favoriter efter originalrecepten och här stog jag nu med en flaska Guldus i handen. Smaken, precis som i baksätet på Chevan, fast utan renat. I morgon köper jag mig en kvarting och åker ner till Focus och handlar två flaskor till (i fall att jag skulle tappa den ena). Mina vänner, ni som var med både i baksätet, och på den tiden. Skål ta mig fan som den hädangågne Jakob Dahlin brukade säga. Jag återkommer lite senare med ett mycket bra förslag vad samhället skall göra med oss pensionärer...
pappa B

5 kommentarer:

Maigiz sa...

För mig är och förblir favoriten Portello. Jag dricker sällan läsk, men OM jag skulle göra det så blir det Portello (har aldrig provat med sprit i dock, kan det va gott?)

Anonym sa...

Portello är gott

Anonym sa...

Anonym är naturligtvis mannen med lodenrocken

Staffan Sävenfjord sa...

Snälla B, varna innan du ger sådana här nostalgikickar. Nu måste jag bara ha en Guldus men får väl nöja mig med ett glas av Coops Äppeldryck av ciderkaraktär.

När jag var liten kom "dreckabilen" varje tisdag. Var det skollov den dagen så lade mamma fram 35 öre och en tomflaska så att jag skulle kunna gå ner och köpa "e flaska dreck". Favoriten var Banancider, men det fanns ju också Solo (som man får åka till Norge för att få tag i dag) och Sockerdricka. Fanns också något som liknade Fruktsoda, men jag har glömt bort namnet.

Fan vad jag blev törstig. Och så har jag bara whisky och starköl i kylskåpet. Skål i alla fall.

Vännen Staffan

Synnøve. sa...

Nostalig på hög nivå.
Alla de där dryckerna har man smakat. Portello, Trocadero och Loranga. Finns Loranga idag?
Guldus köpte man och hade med sig till stallet.

Är hjärtans enig med Jakob Dahlin, skål ta mig fan.

Kramen Synnöve.