torsdag 10 februari 2011

Viva Espania!

I morse när man slog upp sina blodsprängda så var det vitt utanför sovrumsfönstret. Igår när vi promenerade ut på Surtesjöns blanka is så var det barmark i skogen, idag är allting vitt igen.
Då är det en underbar känsla att ligga kvar i sängvärmen och med slutna ögon längta ner till värmen. Att få se spaniens sol klättra upp på en klarblå himmel. Att intaga en liten tapas på någon av Mallorcas alla små personliga restauranger. Att känna Medelhavets salta vatten sippra in mellan tårna när man promernerar längs den varma sanden. Nää! Nu slutar vi svammla. Det är P-fika på Liba som gäller om 30 minuter så de så.
Det är många år sedan jag besökte Mallorca. Den största av de tre öarna som utgör Balearerna. Trots att den är störst så är det ingen konst för en viril man från över norrlands inland och fjälltrakter att med en skaplig cykel, några flaskor vin och ett glatt humör trampa sig tvärs över ön. Den är bara 10 mil lång. Man kan ju lägga upp turen över ett par dagar så hinner man med att både sola, bada och uppleva alla små pärlor som dyker upp utefter vägen.
Att stanna upp och slinka in på några av de små restaurangrr sm präglar hela Mallorca är ett måste, ett par tapas till en kall öl eller ett glas av husets goda vin skadar aldrig och är standard för den sanne Mallorcaresenären. Eller så väljer man någon av de ritkigt stora och fina restaurangerna och äter en furstelig middag av högsta gourmet kvallitét.
Fisk och skaldjur är ett säkert kort och att smaka på något av hvets läckerheter hör till livets goda. Mallorca idag är ett oemotståndligt paradis. Alla passar in här både gammal och ung. det vilda livet har bedarrat och nu råder en skön stämning över hela ön. Visst finns det "håll igång" för de som vill dansa hela natten och sova bort soltimmarna och semesterdagarna, men inte i den enorma utsträckning som när ön exploderade som turistparadis i slutet av 60-talet och tiden fram till början av 90-talet. Den trenden har lagt sig tillrätta och idag väljer allt fler äldre resenärer ön som sitt paradis på jorden. Även barnfamiljen har valt att lägga sina semesterveckor på den vackra ön.
pappa B
Skicka en kommentar