fredag 4 mars 2011

Två fina vintips inför helgen, kan de va nåt?

Chablis, den nordligaste delen av Bourgogne producerar några av världens förnämaste vita viner. Här hittar man det vina vinet som förför, förleder och förtrollar varje man och kvinna. 4.000 hektar vingårdar. Här på den ostronfossilrika lerjorden odlas bara chardonnay druvan, lokalt kallar men den för beaunois. Vill du lyxa till det rejält (du måste kanske beställa den i förväg) så väljer du Chablis Grand Cru Fief de Grenouille 2006 med katalognr 87966. Här får du lyfta upp 399 kronor ut läderpungen, men det räntar sig när du smakar den första klunken.
Men..är inte svärmor på besök kan du stilla dig och väla ett mycket gott och prisvärt vitt vin som heter Beaujolais Village Combe aux Jacques från 2009. Den har katalognr 72348 och kostar bara 89 kronor. Har fått flera utmärkelser i både utländska och svenska vin tester. Mycket gott vin, som pappa B gärna tar sig ett par glas av nån gång lite då och då.
Vi flyttar oss till området kring Rhône där vi hittar en riktig höjdare under hundralappen. La Tour de Haut Vinsobres från 2009 med katalognummer 2138 (finns säkert på lite större systembolag eller bolag som har en vinintresserad föreståndare) Det här är en granatröd pärla, ung, frisk och fruktig. Passar bra till lättare kötträtter, ostbrickan eller bara som avslutning/upptändning innan natten börjar. Blir det något över i buteljerna så ring mig, jag kommer gärna och hjälper er dricka ur. En perfekt starter tillsammans med en gitarr och den första dejten i myssoffan!
Nu väntar P-fika med "Länsman" förmodligen mörkrostat E-malet Gevalis. Men det går bra det med. Sedan skidrar vi iväg på herrarnas stafett, Ha det så länge
pappa B
Skicka en kommentar