söndag 19 maj 2013

45.015 kom i mål och 1.940 kastade in handduken...

Två rekord på samma dag. Det var hela 64.149 löpare var anmälda, 46.955 stod på startlinjen klockan 13.00 ute på Slottskogsvallen. När skottet small satte det mänskliga tåget sig i rullning, förlåt löpning. En syn minst lika mäktigt som Vasaloppstarten fast i betydligt bättre väder...Ett perfekt arrangemang och arrangörerna har fått en ny fjäder att fästa i skruden. Även Banankompaniet jublar för samtliga deltagare som tar sig över linjen får en banan, changtilt på min ära...Tank att lägga upp en femhundring, snöra på sid de ålderstigna Addidas pjucken och jogga iväg i 30 plusgrader i 21 kilometer bara för att få en banan?

Mitt i solgasset small det till och en störtskur vräkte ner över Göteborg. Publiken tog snabbt skydd under det som fanns att tillgå och löparna jublade förmodligen inombords.

Liten man naggande god. Efter barnafödandet har inte Isabelle
sprungit några lopp alls. Nu siktar hon på en ny OS-medalj.
Här kommer damsegrarinnan, Isabelle Ochichi farande i ensamt majestät. Den lilla Kenyanskan var aldrig hotad utan kunde defilera i mål. Hon klagade lite över blåsten på broarna, men uppskattade publikens engagemang utefter banan, -Det gick lätt att springa med så mycket publik och fin stämning, sa hon och log. Inte nämnbart slut efter sin insats i solskenet.

Under loppet fanns det 10 vattenstationer och 4000 funktionärer såg till att det hela flöt på så smidigt som möjligt. Chefsläkaren Claes Mangelus var nöjd med sin personals insats och berättade att ingen allvarligare tillbud inträffat. De flesta togs om hand för uttorkning och vätskebrist.
100.000 liter vatten förbrukades + 30.000 liter sportdryck. Till detta använde man sig av 800.000 muggar. 70.000 gula vattenfyllda svampar delades ut och 65.000 bananer tuggade man i sig under loppets gång. En del tuggade nog i sig svampen med!
Löpare från 44 nationer fanns på plats, drygt 200.000 personer bevittnade skådespelet, en av dem var jag.


Skotte, eller vad? Svensexxa förlorare, eller pokervinnare, ja säg det. I rutig kjol och halvmålad i fejjan gjorde Kalle Thelin från Mölndal en stark insats och slutade som 627:a. Här måste det vara en hedersam plats att hamna bland de 30.000 första i mål?

En riktig kämpainsats gjorde Åsa Wiklund, Dvärslätt som blev 19 dam i mål. Här på bilder ser det minst sagt slitigt ut, men hon bet ihop och gjorde en verkligt strong insats. Hon är säkert tillbaka nästa år med ny rekordtid på G. En av stans största folkfester är avgjorda och nu återgår Avenyn till sitt forna jag. Folket kryper tillbaka in i sina lyor och spårvagnarna kör sina ordinarie sträckor igen. Göteborgsvarvet 2013 är avklarat och detta med besked. Får se hur gubben mår fram i jul. kanske jag anmäler mig bara för att djävlas med kroppen, vem vet. Är djävligt sugen på den där bananen, förståss!
pappa B
Skicka en kommentar