lördag 4 januari 2014

Nådastöten för svensk skidskytte är mycket nära!

När Magdalena, Anna-Karin och Helena ställde in stavarna i förrådet då ställde man även in de fortsatta framgångarna för damernas skidskytte tillsammans med dem. I dag har vi inte en svensk damtrupp att skicka till OSsom börjar om några veckor, skamligt men ett helt korrekt beslut av Olympiska kommittén. Varför spendera pengar på ett lag som mycket sällan har funnits med bland topp 20 vid årets tävlingar. Och då talar jag om åkare som varit med i cirkusen väldigt länge.

Igår när damernas sprint avgjordes som sköt Anna-Karin Strömstedt fullt på den liggande skjutningen och "Mupparna" i svensk TV gick i taket och skrek i högan sky -Nu har hin chansen att komma in bland de tio bästa. Sedan sköt hon två bom i det stående skyttet, i och försig ganska gångbart ändå under de flrutsättningar som fanns för dagen. Men...den så ofta omtalade svenskan Strömstedt, som kommer från längdåkningen och enligt TVs experter är en jävel på att åka skidor hon glömde bort att bommar man två skott då måste man släppa loss rejält när det gäller åkningen.
Hon blev i alla fallbästa svenska och slutade 31:a två  minter efter segrande Darja Domratjeva. Att notera är att tvåan i loppet, Kaisa Mäkeräinen också sköt två bom och var en halv minut efter.
Hade nu Strömstedt visat att hon verkligen är den skidåkerska som experterna alltid framhåller så borde hon ju kunnat tråcklat sig in bland de 10 första, eller hur.

Nästan lika illa ställt är det på herrsidan men där finns ju tack och lov de "tre vise männen", Ferry. Bergman och Lindström. När dessa är på annan ort eller hemma för att träna så står även den svenska herrklassen stilla. Igår var det Magnus Jonsson som sköt minst dåligt och åkte minst sakta, Han slutade på 16:e plats och bör grattuleras för detta. Hoppas att han blir fjärde man i stafettlaget och att den påtänkta Christofer Eriksson får vila på hotellrummet. Igår slutade han 55:a med tre bom och sega skidor. En tröst är att den Internationella organisationen släpper in massor av folk till start för annars hade de svenska deltagarna alltid hamnat bland de tio sämsta i varje tävling.

Det är tragiskt att se hur illa ställt det är med vår svenska vintersport. Inte en enda backhoppare, inga deltagare i Nordisk Kombination, skidskyttarna går baklänges oavsett vad experterna tycker, de är som svenska politiker, de ser inte verkligheten utan lever i en drömvärld. På längdsidan är vi väl i alla fall med näsan över vattnet och i den alipina cirkusen håller våra svenska damer den blågula fanan högt. Sämre är det bland herrarna. I den fria piståkningen är vi långt uppe både på dam och herrsidan. Om inte vi skall bli totalt omkörda av länder som Italien, Spanien, Kuba och Urganda i de nordiska nationalsporterna så måte det till rejäla krafttag med folk som har erfarenhet, mod och betydligt mer råg i ryggen än de inröstade kusiner och farbröder som sitter i de olika grenarnas styrelse idag. Man måste öppna dörrarna på vid gavel och se till att ler unga talanger plockas fram, att de får med sakkunnig hjälp och uppbackning än det är idag. Titta bara över till våra grannar i Norge. De kan starta med fem stafettlag i en världskupp och samtliga fem är bland de tio bästa i mål. Vi får knappt ihop ett lag. Till och med USA har en betydligt bredare trupp än oss för att inte tala om Italien och öststatsländerna och de joddlande höghöjds länderna. Nere i dalen står vi och kliar oss i skallen och förundras över hur många duktiga åkare som kommer till start från de andra länderna.

Passa på nu och anställ Marit Björgen när hon lägger av efter den här säsongen. Låt henne ta hand om de svenska tjejerna och släng ut alla sofföpotatisar och gubbar som finns i pereferin hos skidförbundet. Ge flickerna några skivstänger, hantlar och en roddmaskin, en ryggsäck full med tegelsten och låt dom springa upp och ner för underbacken vid Lugnet i Falun. Redan som första års junor och fyll på med tegelsten alltefter som styrkan kommer. Fortsätter vi så här så har vi snart inga vinteridrottare kvar... God morgon nu börjar det på TV

pappa B
Skicka en kommentar