tisdag 25 mars 2014

Gällivare, en plats som Gud har glömt...

...eller i alla fall inte bryr sig så mycket om.
Gällivare idag är Marcus Hellner, Linda Strandgård som daskade till Bullet i Gladiatorerna i helgen och Dundret. Kanske det nya kvarteret "Dansaren" som är det enda som rör sig i byn nedaför Dundret. De 18.000 själar som bor och tillbringar sin tid där verkar ha tappat modet. I alla fall så har de tappat handlingskraften att få lite eld i baken på sina kommunalpolitiker. En by med 18.000 innevånare borde väl ha en biograf? I dessa mediatider är det väl inte meningen att man måste åka upp till lassarettet och sätta sig på en klaffstol för att se en film? Där råder även förbud mot chips, godis och dricka. Prasslande i påsar stör de halvdöva patienterna som också vill se på film.
Dessutom kräver dagens filmer en rejäl duk, ett superbt ljudsystem för att ge de som betalar valuta för pengarna. Finns inte detta då är det bättre att sitta hemma, ösa i sig chips och titta på TV.
Jag förmodar att det är detta som de styrande i Gällivare har räknat med då man efter branden i Folkets Hus aldrig mer satsade på en biosalong.

Förmodligen så blir det inga fler pizzerior i byn heller efter valet för då säger ryktet att en pizzabargare från trakten kliver in i den kommunala hierakin. Därmed försämras även den servicen till Karakkaborna. Även turistmässigt står man så gott som blixtstilla och jag har letat efter det storvulna sammarbetet mellan Jokkmokk och Gällivare som var på tapeten för ett drygt år sedan. Blev som skräddaren som till slut bara fick till en litet tummetott av det stora tyget.
I mina ögon verkar det som om man skiter i byns utveckling och bara väntar på att gropen i Malmberget skall breda ut sig och man kan lägga Gällivare till historien som byn som släppte en fis och dog ut.
Får se om man vågar stanna till utanför Domus i sommar?

pappa B

"Ordna upp ett bekymmer och du håller hundra andra ifrån dig"

Inga kommentarer: