tisdag 15 april 2014

Stängda käftar och fläsket brinner....

Kan ni tänka er att laget i stan, de som har långt mellan mungiporna och tror sig har vingar, de fick brödintaget rejält igentäppt i går. De skulle spöa skiten ur Brommapojkarna på fotbollsplanen men hej vad det sket sig. Robin Söder lyckades peta in en boll i nätet och på så vis klarade man av att få med sig en poäng i matcken som slutade 1-1.

Omelett är lite av en favorit
De svenskproducerade ekologiska äggen (från hönor som pickar ute och sorterar maskarna de pickar i sig) kommer inte att räcka i påsk och nu vill äggleverantörerna importera ekologiska ägg från våra nordiska grannar. Är det den växande träningsboomen som sätter pinnar i hjulen  och gör att äggkonsumtionen ökar lavinartat, vem vet? Fläskproduktionen i landet brinner och snart är det kokta fläsket stekt. En mycket kraftig minskning av fläsk producerat på hemmaplan märker man. Kollar man statistik från 1999 och jämför med 2013 så ser man detta tydligt. Siffrorna visar andelen av vår förbrukning som producerats i Sverige.
Fågelproduktionen låg på 92,7 % 1999 men hade sjunkit till 64,7% 2013. Får och lamm låg 1999 på 45,8% men var nere på 31,6% år 2013.

Halalslaktat kött vinner mark här i Göteborg. Här är det år
och lamm som dominerar i köttdiskana.
Gris var på hela 100,6% (vi producerade mer fläsk än vad vi gjorde av med) 1999 men den siffran föll drastiskt till 2013 då produktionen var nere på 66,8% Nötköttel låg på 75,9% 1999 och 2013 var den siffran 50,9%, Men åter till äggen....1999 var siffran 95,1% och 2013 var den 92,6% Inför årets Påskfirande verkar det som om vi måste knacka på hos grannarna för att alla skall få sina ägg i alla fall. Om det blir vanliga ägg eller ekologiska det vågar inte jag sia om men en sak är säker jag är en av de som är boven i detta drama. Jag slänger gärna i mig ett par extra ägg i veckan...

Ser man på produktion contra förbrukning så verkar det som om morötterna vinner över kött, fågel och fläsk. Jag är även en av morotsätarna men visst fan är det väl smaskigt med en rejäl oxfilé någon gång då och då. Kyckling slinker ner titt som tätt och bacon (avarten av fläsk) älskar den här gubben så jag är nog med på banan i alla fall.
Nu skall jag sluta  breda ut mig i kött- och ägghistorien och ge mig ut för att samla ihop lite material till tidningarna som snart ligger i pressen. Vi höres kanske under småtimmarna. Kör försiktigt håll ögon och öron öppna och le. Det hjälper, jag lovar. Kram på er.
pappa B
Skicka en kommentar