måndag 29 september 2008

Göteborg contra Oslo, kan de va nåt?


Den här bilden tog jag på Karl Johan i maj år 2002. Stora delar av mitt resande hjärta tillhör Norge. Kanske världens vackraste land med gott gemyt och dyrt som stryk. Väldigt många jämför Karl Johan, Oslos paradgata med Göteborgs Avenyn. Personligen så tycker jag inte att dessa två avenyer har någon likhet alls. I slutet av Avenyn står Poseidon staty. I en strid ström av vatten, med måsskit på huvudet och en lax i ena handen. Han utsätts ofta för ganska bisarra skämt men står tålmodigt kvar i vattenspruten utan att kverulera.
I slutet av Karl Johan har Norges konung sitt slott. Han sitter i skinnfåtöljen med sin krona på huvudet och med en konjak i ena handen. Några högre klagomål från hans sida hör man inte. Han går ut och luftar sin drottning, vallar sin barn som vilken familjefar som helst.
Vad tycker du?
"Dina ögon så bruna som den brunaste kastanj, ditt skratt som skär i mitt bröst. Dina läppar så röda, som den rödaste ros. Det är den kärleken som plågar mig dag och natt"
Detta skrev "Skogarnas Konung" när han var 8 år. Kom hem med en liten bok från skolan där han hade skrivit fyra korta dikter. -Fröken tyckte att de var väldigt vackra, sa han stolt och gav mig den lilla diktboken som han vikt och häftat ihop helt själv. Givetvis har jag gömt den på ett säkert ställe så att han kan se hur han kände och tänkte när han var 8 år,
Fast samtidigt blir man lite konfunderad, vad rör sig inne i min lilla gubbes hjärna när han sätter ihop så fina ord vid så låg ålder? Idag, 2 år senare skriver han små historier, berättelser med både verkliga och fantasibakgrunder.

Nåväl, söndagen blev lika aktiv som lördagen och det blev tur till möbeljätten och spikbutiken på Hisingen. Men nu, en hel hoper timmar sanare så är "Skogarnas Konungs" rum klart. Det blev jättefint. Men nu skall vi ner under täcket, skola och tufft arbete väntar runt knuten.
pappa B

Inga kommentarer: