tisdag 30 september 2008

Idag blev en glad dag...

Även om början av dagen gick i ett negativt teckan så förbättrades det hela alltefter att dagen gick. Under eftermiddagen rullade det på som bara den.
Här kommer en bild från Storgatan i Porjus. Detta var raggarstreetan. Här körde Jerry så skiten sprutade. Detta var platsen där grabbarna träffades och snackade fotboll på sommaren (div 8 Norra norrland) Den stora stjärnan var skyttekungen, Melker Larsson som sköt av fingrarna på målvakterna. Här löstes problem och pratades hockey på vintern. Den här röda baracken målade jag och Bjön med falu rödfärg som vårt första jobb efter skolan. Då satt skomakaren Brynolf Johansson längst bort i kåken. Han visste allt, höll ordning på hela byn. Frisören Ivan Wolf såg till att vi blev snygga i håret. Han striglade rakkniven på en läderrem, och våra fäder såg ut som små barnrumpor i ansiktet efter ett besök. Det var han som försåg oss killar med kondomer då man skulle till Gällivare eller Jokkmokk på dans. Ernst Ider hade sitt skrädderi i den hitre ändan av kåken och en av hans klädgaljar hänger hemma hos mig.
Varför nu detta nostalgiska Porjusdravel? Jo det är så att idag fick jag en mailadress till en av mina verkligt riktiga barndomsvänner. Vi var verkliga kompisar och delade på det mesta. Bullis heter han. Gissa varför? Just det hans föräldrar hade byns enda bageri och konditori. Gamla tant Mossberg och Gunhild bakade och Augusta serverade. Här fanns det första flipperspel jag testat. Vi pallade upp benen på spelet med tändsticksaskar för att kulan inte skulle rulla ner och försvinna. Rock-Ola spelade Love me tender och vi tjuvtog flickorna på tuttarna när inte Augusta såg. Fick hon se det åkte vi ut med fötterna före. En som åkte ut titt som tätt var samegubben Keira. Fast han försökte klappa Augusta på häcken och det föll inte i god jord. Fast jag undrar om inte tanten log i mjugg när vi andra inte såg på.
Mitt emot den röda baracken låg Bullis hus. Kanske jag hittar det längre ner i negativhögen. Det stora ljusa huset i bakgrunden var Koppra. Det var där som vi satte prickar över o:et på den stora skylten med Konsumgänget och fick ett mindre helvete för detta.... --detta var ett viktigt hus, lite hemligt fast vi visste alla i byn vad som fanns där inne. Detta var byns brandstation och till höger låg polisstationen. Där härskade bland annat Algot Ström. Nu var det så fint ordnat att när grabbarna i Lillselet såg polisbilen komma från Jokkmokk gick djungeltrumman upp till oss i Kopprabakken så vi han ställa undan våra trimmade mopeder och bli snälla små grabbar på ett par minuter. Samtidigt åkte många olovandes bössor ner i kökssofforna, precis som det skulle...

Appropå brandstationer ja. I natt brann korvkiosken här i Angered ner. Polisen tror att branden var anlagd och utredning pågår. Skit samma för detta var ett tillhåll för mindre önskvärda element i vårt samhälle så nu kanske det blir stillsammare på torget ett tag framöver.
Nu skall jag fortsätta med "Prinsessans " rum annars blir jag överfallen och slagen med en Barbiedocka. Höres igen
pappa B

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj! I det där huset huserade min mamma Yvonne (Viklund, född Forsgren) som frisör i många år! Den här bloggen var ett fynd. Jag hoppas att jag kan hitta mer gammalt Porjus-material här (framför allt berättelser, Melker kände jag naturligtvis!) och foton, byaunge som jag är. :)

Ta gärna en titt på min hemsidesmall kallad "andreas01": http://andreasviklund.com/templates/andreas01/ (klicka på demo-länken) och se om du känner igen motivet!

/Andreas

Anonym sa...

Den tredja matvaruaffären hette Strömbäcks.

/Stig