söndag 23 november 2008

Kvinna dömd till döden för hor med gårdfarihandlare...

Här sitter de tre kvinnorna som ställdes inför rätta i Gäsene Tingshus. Nåväl tiden var den 31 januari 1768 och det hela återuppspelades framför våra kameror idag. Kvinnan i mitten hade slagit ihläl en man med en yxa. Hon drev en lönnkrog och vid ett tumult så klappade hon till för kung och fosterland och gubben stöp. Den som sitter längst bak hade tjuvmjölkat grannens kor och med handen på den helige skrift väntade ett långt fängelsestraff för detta tjuveri, Men..hon måtte ha mjölkat bra för kyrkohedern fick henne fri och hur det gick sedan finns inget skrivet om. Men tänk er själva, den stackars kvinnan (hon bakom nämdemannen)hade lite kuttrasju med en förbipasserande charmig flanör. Drängen som inte fått komma i närheten av frun i huset såg detta (sa han i alla fall) och kvinnans man, nämdeman till på köpet fick vara med om att skicka sin fru i döden. Den pilske gårdfarihandlaren åkte på ett lättare piskstraff. Har tiderna förändrats? Nej, inte speciellt mycket. Idag blir en ung kvinna våldtagen, i bästa fall inte mördad men illa åtgången, kränkt för resten av sitt liv och även om det inte spottas på henne, så kastar säkert de "som vet" illasinnade blickar på den unga kvinnan som fått sitt liv förstört. Kanske även en del fysiska skador av våldtäckten. Gärningsmannen han, om han har tur, förklaras för mindre vetande och får ett lindrigt straff. Om han verkar vara klar i knoppen får han något år på ett statligt vilohem, fjärran från andra tuffare fångar och med egen dator och TV på rummet så han kan dra en kvällstajja innan han somnar. Man kan hålla sig för skratt när man tänker på detta, helt klart...Och du och jag betalar hans hotellrum, tack för det herr ministern!

Det var en otroligt vacker dag idag. Solen sken, 4 minus i Angered och 8 minus på väg upp till Herrljunga, Där var det vinterväglag och när vi passerade Sjövik (vi åkte en bit den vägen) så stod de där vid åkerkanten. Fyra vackra rådjur. Under tiden jag sköt en bild med min lilla Leica utan tele, så kom det femte, en ung hind och sällade sig till de andra.
Nu är det tyst i lyan, det är bara Torstelina (kaninen) som stampar till ibland, Lilla bantarvännen Borthy har återuppstått och nu kanske jag kan plåga bort två kilo under vinterhalvan.
Sov så gott och är det någon som har några godnattpussar kvar så messa iväg dem till Borthy, hon får inga annars.
pappa B

Inga kommentarer: