lördag 27 december 2008

Snart bär det iväg mot nya höjder.....

Höga herrar inom reseindustrin, tillika duktiga PR-män aviserar nya äventyr med penna och kamera efter nyår. Måhända att det blir ett nytt äventyr nere i Kapstaden, vinskriverier och uppletande av "The Big Five", vi får välan se. Jag håller i alla fall passet uppdaterat och tummarna på bägge händerna. Bilden är från linbanan upp till taffelberget i Kapstaden.
Idag tänker jag berätta om årets kokning av julskinkan. I fjol skulle jag vara ekonomisk och göra det stora fläsk-klippet. Beställde en 1/4-gris, styckad och klar. En låda på 32 kilo för 31:-/kg Nästan 1000 riksdaler med andra ord. När lådan hämtades och packades upp hemma i köket så visade det sig att 11 kilo av de 32 bestod i svål med 10 cm fett på. Gissa om Angereds småfåglar klvittrade då jag lade upp allt ute i skogen mellan två avbrytna plogpinnar. Vilket julbord. Detta med köp av part göres aldrig om. I år skulle jag hämta in lite av förlusten med svålköpet i fjol och begav mig till slaktare Lidl som annonserat om prima skinga för 29.90 kg. Toppen tyckte pappa B men väl framkommen till affären så var all billig skinka slut och nu fanns bara Scan för 56.95/kg. Nåväl skinka skall finnas på vårt julbord så det var bara att svinga upp lädret och betala för klumpen på 3 kilo. (Till saken hör att kvinnan hade fått en ganska stor skinka i julklapp från någon kund på jobbet, men av erfarenhet blir man vis och denna var minsann lättrökt och passar bättre som smörgåspålägg eller stekt till mandelpotatis och löksås) Den här lilla biten skulle räcka.
När kvällen kom så plockades lagerblad, kryddor och en flaska porter fram. Ugnen skruvades upp all.folie togs fram. Ett skummande glas julöl till kocken och spelet kunde börja. När skinkan lades upp på bordet bröt kvinnans skrattsalvor ut. -Älskling, sa hon med sin mest förföriska röst och flippade med sina stora rådjursögon som jag drunknat i så många gånger. -Inte tänker du väl koka en redan kokt skinka, gubben min? Är inte det slöseri med tid och kraft. Kom och sätt dig med mig i soffan och ta ett glas rött istället för den där beska julölen.
SKINKDJÄVELN VAR REDAN FÄRDIGKOKT PÅ FABRIKEN!

Skinkkokeriet som är en av de traditioner jag gillar mest inför denna dåraktiga helg var sabbat. På bänken låg en rosa fabrikskokt grisröv och gapskrattade åt mig. Slog på grillelementat på max. Smorde in grisröven med senap, sirap och ströbröd och hivade in den i ugnan så att det skramlade bland plåtarna. När svart rök steg upp genom spjället längst in på ugnen slängde jag ut den rostfärgade klumpen på diskbänken och vrålade! Ät skinka ungar, ät tills ni spyr!!!!! Farsan rusar ner till McDonalds och beställer in en dubbel cheesburgare......

Idag åt vi upp sista biten av den färdigkokta skinkan. Skuren i små bitar iblandad en stuvning på brysselkål och vitlök. Till det hade vi mandelpotatis och inlagd rödlök (gott som fan) som Lasses fru, Sinikka alltid förser oss med när julen nalkas.
I morgon, söndag skall jag käka nudlar och choritzo från Lidl. Skall bara kolla så att korvskrället inte är färdigkokt för då daskar jag den i skallen på förestånmdaren.
Ha en trivsam afton i goda vänners lag.
pappa B

7 kommentarer:

Anonym sa...

SV:
Hehe, tackar! :) Joo, jag har nog gjort ett bra klipp när jag köpte bilen ;) Men det var en vääldig resa att åka.. :S Huaa, det tar nog ett tag innan jag gör om en sådan resa igen :p
Ha det bra! Mvh/ Lina

Peace in mind sa...

Nu fattar jag! Äntligen fick jag reda på det stora äventyret, och min erfarenhet är att man får vara så jäkla vaken när det gäller de där rumporna...Och så skönt när man äntligen är av med eländet:)

Anonym sa...

Jä, jäää

Anonym sa...

Dopp i grytan är godast. Men för det behövs ju ett skinkkok.

/Bling

Anonym sa...

Kära du... Om du bara visste vad mycket gott man kan göra av späck och svål. Svålen skulle du strimlat och grillat. blir supergoda "danska Fläskesvålar". Späck är ju en sån där guldgruva som knappt går att köpa längre. Man kan använda det till att göra korv eller leverpastej av... Fast det är ju klart att fåglarna ska ha lite oxå...

Och så måste jag berömma dej för din sköna stajl, grabben. Du har ett underhållningsvärde på två (på en skala från ett till två)

Anonym sa...

skrattar! Jag förstår mig inte på män, hur kunde du motstå ett så inbjudande förslag från hustrun!??

Anonym sa...

woopsidaisy jag böjer mitt huvud uch niger samt suger i mig berömmet...

Pyret ja min vän, så här i efterhand fattar jag det inte heller. Men det tar ibland en bra stund innan poletten trillar ner och pinnen hoppar upp.