lördag 31 januari 2009

Kära vänner jag är fortfarande på G!

Phu..det har varit en jäktig dag denna fredag. Men...vi har, eller rättare sagt kvinnan har fixat allt till "Skogarnas Konungs" vuxenkalas i morgon. Lilla Baronessan underade om jag hamnat bakom en tapet, nej så illa var det inte. Jag är fortfarande på fri fot. Och den goda 3-rätters, den kommer här.

Jag antar att ni väntar på en smarrig fiskrätt nu när pappa B sitter fast förankrad på Västkusten? Men si det blir det inte den här vändan. Ja lite hav blir det i förrätten. Nu kör vi. Plocka fram en flaska vin, två glas (publiken skall alltid ha sig en djävel så de håller tempot uppe) och kör igång.
Riktig tuff starter blir citrondippen med räkor:
12 stora räkor (tre per skalle)
1 morot
i bit gurka ca 10 cm
1 krm salt (gärna flingsalt)+ lite Aromat
1 msk smör.
Såsen, den fräsiga:
1 tesk flytande honung
1 krm salt
1 dl matlagningsyoughurt Fint strimlat skal och en dryg msk saft av en pressad citron.
Nu skålar vi för vårt avlånga fosterland, daskar skeden i skärbrädan och tar oss en skvätt vin. Sen fortsätter vi.
1. Skala räkorna men lämna kvar stjärtfenan oskalad. Trä upp räkorna på tandpetare.
2. Skala moroten och skär den i tunna smala strimlor. Gör likadant med gurkan. (passa fingrarna, de behövs längre fram)
3. Rör ihop såsen och fördela den i 4 glas eller små skålar. Ställ i grönsaksstrimlorna.
4. Fräs upp räkorna i smör i het panna (väldigt snabbt). Ställ spetten i glasen/skålen. Det blir festligare om du använder dig av ett glas. Nej inte det du druckit vin i utan rena glas för bövelen.
Huvudrätten denna helg kommer att bli baconinlindade, fyllda kycklingfiléer.Detta behöver du:
4 kycklingfiléer
1 pkt bacon ca 140 g
Smör till stekpannan
Fyllningen består av:
15-20 soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja eller varför inte oljan från de soltorkade tomaterna. Utmärkt
1 dl chilimarinerade vitlökskllyftor
16 oliver med ansjovis
Svartpeppar och Aromat.

Nu tar vi en smutt vin till! Ahhh den satt fint.
Sen gör vi så här:
1. Sätt ugnen på 200 C. Lägg en kycklingfilé ,mellan två smörpapper och klappa ut den med knytnäven så den blir till en platt skiva. Gör likadant med alla filéer.(tanten som gav mig receptet i Oportho slog med stekpannan, en gjutjärnspanna mod. stor. Tanten var liten och tunn men hade överarmar som Karl-Alfred.
2. Blanda samman alla ingredienser och kör dem till en grov smet i matberedaren.
3. Fördela fyllningen på filéerna och vik ihop dem till paket. Linda baconskivorna runt och fäst med en tandpetare.
4. Bryn dem runt om i smör i stekpannan tills de fått färg och lägg dem sedan i en ungnssäker form. (här brukar jag fuska och slå på en skvätt rödvin, inte det finaste utan lite enklare rödtjut).
5. Nu är ugnen varm. In med formen och låt dem puttra till filéerna är genomstekta. Brukar räcka med 20 minuter.
Nu fyller vi på vinglaset och kör vidare mot the grand finale:
Av gammal vana vet jag att de som bakat lussekatter har kvar en skvätt saffran i skåpet. Detta dyrbara pulver slänger man inte bort i första taget. Nu skall vi bjuda på en otroligt god saffranspannacotta. Tro mig eller ej, men det här receptet har jag fått av en brevbärare i Rimini. Här brukar jag alltid göra lite mer än till 4 personer, för någon vid bordet vill alltid ha en omgång till.
Det här behöver vi;
2 gelantinblad
5 dl vispgrädde (kan gå med lättare variant...men, när riktig skall det vara)
1 pkt saffran (det går med mindre om man inte orkar skaffa ett nytt paket).
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker.
Skål!
Så här gör du:
1. Låt gelantinet ligga i vatten i ca 5 minuter
2. Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull. Rör om så det inte bränns vid eller kokar över.
3. Tag upp, krama ur och lägg gelantingbladen i gräddblandningen så de smälter.Rör om.
4. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret (här fuskar jag alltid och skvätter i en skvätt vitt portvin, djävlar i mig vad gott det blir)
5. Häll upp i glas eller formar och låt dem stelna i kylen i minst 3 timmar. Det här börjar du givetvis med så stelnar den medan du grejar med resten.
Dela två passionsfrukter och garnera med dem som en liten båt på varje pannacotta. Pilla gärna dit ett litet blad av mynta om du har det hemma, annars kvittar det.

Ris eller skalad potatis, kokt i buljong passar utmärkt till. En snittad plommontomat på varje tallrik piffar upp. En litet glas med isvatten till förrätten för att hålla munnen frisk och pigg. Ett normaltempererad Mariestad i glaset till kycklingen (vinet har vi ju redan druckit upp) sitter helt rätt. OBS: Hos pappa B driks det ALDRIG kall öl. Detta är ett helgerån, enbart påhittat av törstiga svenskar.
Till saffranspannacottan tar vi ett litet glas av portvinet. Har man en skvätt sherry hemma kan man byta ut portvinet med den. Efter maten tar man gärna en kopp kaffe med varsin halv apelsin som man elegant pressar ner i koppen eller på bordsdamens klänning. Bon apetit
pappa B

Saluhallen ett av mina favoritställen i Göteborg. Här kan man hitta väldigt bra råvaror då det gäller kött, chark, grönt och fisk. Sedan har vi en uppsjö av olika delikatessaffärer från världens alla hörn här i stan.

2 kommentarer:

Baronessan sa...

Men då - vilket sicket smarr! Men ska jag häva i mig sådär mycket vin medan jag lagar maten så finns det risk för att efterrätten blir en cannapotta istället. Sen ber jag så hemskt mycket om ursäkt när jag till kycklingen tar fram en kall eller källarsval öl. Helst av mörkare karaktär. Annars får det vara... Tack för tipset! Ska testas vid tillfälle.

sally bazar sa...

Hej du glade! Det måste dock vara ett tag sedan du var på hallen de har lite lite kläder på sig folket!
Idag är det -7 fy fy! Hoppas att solen kommer skina på oss!