fredag 20 februari 2009

Först blir jag glad, sen riktigt förbannad

En av få bilder jag tog under min uppväxt i den fantastiska byn. Det nya skivbordet i bakgrunden och den gamla älvfåran i förgrunden.

Såg ett klipp från NSD, den stora tidningen hemma i Jokkmokks Kommun. Där förkunnade man att Daniel Wiklund "kraftverket från Porjus" tog bronsmedaljen vid årets "Starke Mans" SM.
Grattis Daniel, hade jag vetat detta när händelsen utspelades så hade jag givetvis applåderat ännu högre...

Sen läste jag om "frälsaren från Porjus" Vem fan tror ni de menade då? Jo Carl-Henric Swanberg, chefen för Sony Ericson. Vilken djävla frälsare, han flyttade från byn när han var 3 år! Han har inte ens pissat bakom en sten i den här byn. Alla Porjusbor i försingringen, om ni träffar ovan nämnda viktigpetter så gå fram och försök säga hej, jag kommer också från Porjus. Ni kommer att bli mycket överaskad av hans reaktion, jag lovar.
Men kör han nu mobilföretaget i botten, visst är det väl roligt då för en del av de "skitviktiga" personerna i byn att stoltsera med att han var ju "frälsaren från Porjus" Jo jag tackar jag. Förmodligen slår de ifrån sig med armar och ben och skriker högljutt - Det har vi aldrig sagt!
Det har funnits riktiga frälsare en gång i tiden, gubben Emil Åkerlund, Sigge Lönnström, Henry Wallbing, gubben som gav idrotten ett ansikte i byn. Tor Nordstrand som i det tysta samlade ihop grunden till vad som är Porjus Arkivkommitté idag. Alla goa gubbar, Bajjen, Skruvmunstycket, Kalle Kula, Västerås Lasse, Kalle Strid och Kalle Sundström. Grabbarna som satt bakom Hjalmar Anderssons garage och svepte skitdricka, de var frälsare hela gänget.Lille Brynolf i sin skomakarverkstad och alla duktiga kvinnor och män som fick turbinerna att rulla och vattnet att följa andra vägar än de som naturen byggt. De var frälsare. Den som var med förr glömmer aldrig Märta Eliassons kappkörning på sin damcykel med Lundqvist buss från stationen och upp till Konsum. Märta vann ALLTID. Hon var också en frälsare på sitt sätt. En skitviktig liten Stockholmare, som hade turen att födas i Porjus skall inte rätta till slipsen och kalla sig för Porjusbo. Då går jag djävlar i mig i taket. Så de så!
pappa B
Skicka en kommentar