torsdag 16 april 2009

Godmorgon Sverige nu åker vi till Budapest igen...


Har fått iväg kvinnan till arbetet, trollen till skolan och tevattnet i kroppen. Jag undrade i går kväll om det var intressant med lite mer Budapest idag och Baronessan hon ville gärna veta lite mer om stan då hon tänker ta med sig gubben och åka dit och förlusta sig. Så varsågod lilla Baronessan, detta inlägg och de som följer om den fantastiska staden är endast tillägnat dig min vän. Här är den glada damen på tåget, som jag skrev lite om i går. En rund och god kvinna med glimten i ögat och full av livsglädje. Detta trots att hon tvingats lämna sin familj för att försörja sig som städerska i storstan så såg hon bara positivt på livet. Folket i allmänhet är väldigt vänliga och tar sig tid att prata en stund, även om de inte kan så mycket engelska. de är mycket stolta över sin stad och visar gärna upp de finaste ställerna för oss turister.

Budapest är ingen färglad stad precis. Bostäderna är små och oftast med en standard som vi svenskar inte skulle acceptera. Men glädjen över att ha tak över huvudet vinner äver moderna badrum och överklassad standard. Då det gäller bilparken blandas det friskt mellan Mercedees, BMW och Drabanter. Såg faktiskt bara en enda Volvo under hela veckan. Den var CD-skyltad. Moderna kontors- och varuhuskomplex finns det inne i centrum. Här arbetar många av den nya generationen ungrare. Högskoleutbildade unga människor fyllda av framtidstro på sitt land. Glasfasader ger lustiga spegelbilder som givetvis gör att kameran åker fram ofta när man promenerar i centrala stan. Järnvägsnätet dominerar stort i Budapest och det finns hur många järnvägsstationer som helst Stora komplex som Centralstationen och små lite mer undangömda som den här. Det är både billigt och roligt att åka tåg i Ungern. Klassen på de olika tågen varierar kraftigt vilket gör resandet extra spännande. Ett måste i Budapest är att åka spårvagn över broarna mellan Buda och Pest. Billigt och en sann turistupplevelse. Här tar vi en liten paus och smiter in på någon av alla de restauranger som finns i stan. Välj mellan riktig ungersk husmanskost eller kök från hela världen. Vi tar tunna fläskskivor med bandspagetti och en lagom frisk paprikasås. Dagen är lång så vi väljer ett inhemskt mineralvatten, eller hur?










Tar en middagslur och återkommer vid friskt mod om några timmar. Läs, längta och begrunda lilla Baronessan.
pappa B

"Andra tider andra seder"

6 kommentarer:

kockajäveln sa...

dubai é ju najs:) Vad händer där?

Baronessan sa...

Faaantastiskt. Du är som en levande uppslagsbok. Här har man suttit och letat på nätet om olika platser och så kan man ju bättre fråga dig. Kram!

Skatan sa...

En gång harjag varit i Budapest... med Mannen. Jag hängde med på en "affärsresa"... och fann staden fantastisk... Det var innan "murens fall" så att säga men ändå hade västerländerna... gjort avtryck i affärer och så... Vi hade en statligt utsedd guide/tolk som jag fick väldig nytta av då Mannen som skulle vara tillbaka hos mig lagom till lunch från sitt "möte" inte var tillbaka när klockan var fyra... fem... sex...En rysare var det... men kul efteråt... Kan inte berätta heeela historien här... men tolken "räddade" faktiskt min psykiska hälsa... då. Kramar!

Mia S sa...

Du har fått en sak hos mig :)

Anonym sa...

Jag skulle gärna åka dit! Hörru det finns drickor på min blogg...du får mer än gärna komma in om du är sugen på en! Alla får drickor idag!

Pappa B sa...

Herre je jag fick en award av Marie S och nu skall jag bli bjuden på dricka hos Weirdo? Hur skall detta sluta?