lördag 23 maj 2009

Inlandsbanan - den vackra resan till Lappland!


För mer än 10 år sedan tog jag med mig ett gäng journalistkollegor från Göteborg upp till Kiruna. Vi utnyttjade flera olika färdmedel, en del av upplevelsen får att ta oss till Kiruna. Självklart transporterade vi oss den längsta biten med Inlandsbanan. Vi hoppade på i Östersund och klev av i Jokkmokk. En helt underbar tur som etsat sig fast i minnet, inte bara hos mig som kommer där uppifrån utan kanske alra mest hos mina kamrater som aldrig hade varit norr om Mora i sina liv. Delar av världens alla skrymslen söder om Mora hade de upplevt vid flertalet tillfällen... Det är mycket glädjande när jag läser i ett av de pressklipp jag fått idag, att resandet med Inlandsbanan ökar. Och bäst går tydligen kombinationen med tåg och Hurtigruten. Väldigt spännande....

För tredje året i rad ökar turistresandet rejält på Inlandsbanan.
Dotterbolaget Grand Nordic, som sköter turisttrafiken, har ökat försäljningen med 20 % i år jämfört med motsvarande tid förra året.Årets säsong startar den 8 juni och pågår augusti månad ut.Trenden att köpa allt mer färdigpaketerade resor håller i sig även i år. Storsäljaren är fortfarande paketet "Inlandsbanan och Hurtigruten", en kombinerad järnvägs- och båtresa i Sverige och Norge.Årets största ökning står dock paketresan "Lapplands själ" för. Denna resa innehåller, bland mycket annat, samiska kulturupplevelser."Det är glädjande att man i dessa tider ändå väljer att resa och då på hemmaplan och på ett mer miljömedvetet sätt. Inlandsbaneturismen är dessutom ett betydande tillskott för kommunerna längs Inlandsbanan" säger Ulf Eliasson , vd Inlandsbanan AB.

Att komma upp till toppen av Sverige borde alla få göra någon gång i livet. det är mäktigt och har man väl fått "blodad tand" så är det svårt att hålla sig därifrån. -det är som att komma till en annan värld, som en av mina journalistkompisar sa när hon klev av rälsbussen i Jokkmokk. de slog höjdrekord varje dat och för att riktigt få grädde på moset så åkte vi ner 900 meter i gruvan i Kiruna och åt Tshitakesvamp(tror att det stavas så).
Fisket är också en av de stora dragplåstren då det gäller turistandet. Men det är inte helt säkert att det bästa fisket finns längst upp. Runt Lycksele där vet man att fisktillgången på både öring, röding och harr är god. VM i flugfiske genomfördes därför i deras vatten under två år med deltagare från världens alla hörn. Pappab fanns med och filmade första årets tävlingar och på bilden ser ni världsmästaren Pascal Cognard som vunnit två år i rad. En artist av stora mått då det gällde att använda flugspöt och fisketeknik.
pappa B skall nu ta med sig trollen upp till reningsborg och köpa en stridsvagn. Bilder kommer förhoppningsvis längre fram under dagen.
pappa B

11 kommentarer:

Baronessan sa...

Helt fantastiskt med en sån tur. Och skam till sägandes så tillhör jag dom där som inte varit så högt upp i landet. På något sätt så ramlar jag alltid nedåt. Kan det vara tyngdlagen?
Hur som helst så är det något som jag längtat efter och som jag bara måste göra. Åka Inlandsbanan alltså. Frågan är bara när. Jag har svårt för mygg och knott, när ska jag åka?

kockajäveln sa...

Vackra bilder!:) Man kanske skulle ta sig ut på en liten sverige resa:)

helena sa...

Ja, Inlandsbanan är sannerligen en härlig resa.
Har åkt den två gånger, en gång i jobbet som journalist; och sedan ytterligare en privat resa tillsammans med min son.

Jag älskar att färdas så där gemytligt som det blir när man åker rälsbuss; och stannar till här och där efter vägen.

Kombinationen med Hurtigrutten måste ju vara helt fantastisk.

Hurtigrutten har jag tyvärr inte åkt.

Men jag har ju varit på jobb på Lofoten; också i mitt jobb som journalist.
Vi åkte hela vägen; längst ut till Å.

Det var en resa som inte gick av för hackor.

Vilken underbar bild. Som vanligt får jag väl säga.

Monica sa...

Hej !!!!!!!!
Härligt ser det ut !!!!!!!!!
Jag har varit uppe i dessa trakter , väldig många gånger.......lika vackert varje gång........
Ha det bra,
Monica i Rom

Staffan Sävenfjord sa...

Jag åkte Inlandsbanan i sin nuvarande helhet (Mora-Gällivare) redan 1973. Då var vi tre turister. Och ungefär lika många vanliga resenärer, åtminstone på de minst trafikerade delsträckorna. Men visst: det var en upplevelse. Tror inte jag varit med något liknande sedan innan jag åkte Hurtigruten i sin helhet (Bergen-Kirkenes-Bergen) i april 2007. Detta är resor som borde vara obligatoriska för alla att göra. Och då skall man inte åka någon fjuttsträcka med Hurtigruten utan hela.
Min resa på Inlandsbanan 1973 meriterade mig som SJ-anställd till att få jobba med en satsning på banan 1985. Jag var nämligen den ende på hela SJ huvudkontor som åkt banan, så konkurrensen om jobbet var ínte precis överväldigande. Det var heller inte betalt. Det skulle göras utöver de 120 procent jag redan jobbade. Men det var faktiskt då som det stora lyftet på Inlandsbanan kom. Nu pratar man om 20 procent. Blääh! säger jag. Vi höjde med 500 procent. Från 5 till 30 resande per tåg. (Det blir väl 500 procent?).
SJ tackade mig för insatsen genom att lägga ned trafiken på Inlandsbanan. Men det fanns lyckligtvis privata entreprenörer som ville ta över. Och banan lever kvar. Oavsett vad Jokkmokks-Jokke brukade säga. Men han var gammal SJ-man och räknade därför inte tågtrafik utanför SJ.
/Staffan, gammal järnvägsman men oortodox eftersom jag är för avreglering av tågtrafiken.

stella sweden sa...

jag föredrar båtresor men det här kanske ändå är nått för en abdikerad (tillfälligt) kungadottir?

Ove sa...

Jo...det var nåt speciellt med att åka rälsbuss på inlandsbanan. Fram & åter Porjus-Jokkmokk varje skoldag under tre läsår i början av sextiotalet. Undrar hur många mil det blev? Men det skall bli trevligt att komma dit upp igen (med bil) för att få uppleva 100-års firandet i Porjus.

pappa B sa...

Hej alla glada. Varebnda människa bodre åka både Inlandsbanan och Hurtigruten innan man får kalla sig Skandinav. Vackert så det skriker och det går inte att beskriva varken i text eller bild.
BAronessan, egentligen skall du åka nu för än är inte knotten och myggen så aktiva. september kan fungera också, men då börjar även de vackra höstfärgerna att blekna, men mygg/knott är ganska resonabla på senhösten.

Stella lilla...boka biljett i morogn och kasta dig ut i äventyret.

Chiligrabben vad äret som gör att du inte redan sitter på rälsbussen? *s*

helena, Luletjej, räknas inte...

Monica, en svensk tjej i Italien har åkt flera gånger uppe i Norrland. Nu fick du plötsligt ännu mer pluspoäng.

Staffan din ganmle berguv, du räknas inte heller men vi skall ha ett snack nästa gång vi träffas om en ny Inlandsbanetur...

Ove..? Nu blir jag konfunderad. Vi måster ju känna varandra ganska bra. Hujeda mig om du börjar räkna mil under skoltiden mellan Jokkmokk och Porjus fram och tillbaka under hela realskoletiden.. Är det Nilsson i efternam mån tro, eller Johansson kanske. Om inte förr, så ses vi väl "hemmea" i Porjus den 5-6/7 ?

Synnøve. sa...

Vilken resa!
En sådan gör man bara en gång i livet tror jag. Själv siktar jag på Hurtigruta om två år när jag blir 50.
Då ska jag åka hela turen! Så det så.

Det som kvinnan satt och undrade över håller jag med om. Det borde vara garanti på sådant. Det kostar så mycket och man är helt utlämnad åt tandläkarn.
Ser tacksamt fram emot dina forskningsresultat på det.
Ha nu en bra söndag.
Kram Synne.

Ove sa...

Jo det är din gamle kapellmästares äldsta son Ove som kommer upp från Örebro till Porjus 30/6-6/7.
Jag kommer även att stoppa in pappa L & mamma M i bilen när jag passerar Ullånger. Så det kommer att bli många minnen. Mysig blogg du har Pappa B. Vi ses.

pappa B sa...

Synne, jag skall hålla dig underrättad om tandläkargarantin...

Ove din spelorre, jag hade på känn att det var en jag kände. Kul att återses. Kör nu försiktigt med gubben och gumman som barlast. Jag har med mig hela familjen upp jag med. Ha det så fint och hälsa alla bröder och systrar...