lördag 23 maj 2009

Inlandsbanan - den vackra resan till Lappland!


För mer än 10 år sedan tog jag med mig ett gäng journalistkollegor från Göteborg upp till Kiruna. Vi utnyttjade flera olika färdmedel, en del av upplevelsen får att ta oss till Kiruna. Självklart transporterade vi oss den längsta biten med Inlandsbanan. Vi hoppade på i Östersund och klev av i Jokkmokk. En helt underbar tur som etsat sig fast i minnet, inte bara hos mig som kommer där uppifrån utan kanske alra mest hos mina kamrater som aldrig hade varit norr om Mora i sina liv. Delar av världens alla skrymslen söder om Mora hade de upplevt vid flertalet tillfällen... Det är mycket glädjande när jag läser i ett av de pressklipp jag fått idag, att resandet med Inlandsbanan ökar. Och bäst går tydligen kombinationen med tåg och Hurtigruten. Väldigt spännande....

För tredje året i rad ökar turistresandet rejält på Inlandsbanan.
Dotterbolaget Grand Nordic, som sköter turisttrafiken, har ökat försäljningen med 20 % i år jämfört med motsvarande tid förra året.Årets säsong startar den 8 juni och pågår augusti månad ut.Trenden att köpa allt mer färdigpaketerade resor håller i sig även i år. Storsäljaren är fortfarande paketet "Inlandsbanan och Hurtigruten", en kombinerad järnvägs- och båtresa i Sverige och Norge.Årets största ökning står dock paketresan "Lapplands själ" för. Denna resa innehåller, bland mycket annat, samiska kulturupplevelser."Det är glädjande att man i dessa tider ändå väljer att resa och då på hemmaplan och på ett mer miljömedvetet sätt. Inlandsbaneturismen är dessutom ett betydande tillskott för kommunerna längs Inlandsbanan" säger Ulf Eliasson , vd Inlandsbanan AB.

Att komma upp till toppen av Sverige borde alla få göra någon gång i livet. det är mäktigt och har man väl fått "blodad tand" så är det svårt att hålla sig därifrån. -det är som att komma till en annan värld, som en av mina journalistkompisar sa när hon klev av rälsbussen i Jokkmokk. de slog höjdrekord varje dat och för att riktigt få grädde på moset så åkte vi ner 900 meter i gruvan i Kiruna och åt Tshitakesvamp(tror att det stavas så).
Fisket är också en av de stora dragplåstren då det gäller turistandet. Men det är inte helt säkert att det bästa fisket finns längst upp. Runt Lycksele där vet man att fisktillgången på både öring, röding och harr är god. VM i flugfiske genomfördes därför i deras vatten under två år med deltagare från världens alla hörn. Pappab fanns med och filmade första årets tävlingar och på bilden ser ni världsmästaren Pascal Cognard som vunnit två år i rad. En artist av stora mått då det gällde att använda flugspöt och fisketeknik.
pappa B skall nu ta med sig trollen upp till reningsborg och köpa en stridsvagn. Bilder kommer förhoppningsvis längre fram under dagen.
pappa B
Skicka en kommentar