söndag 24 maj 2009

Skolan slutar - semestern börjar?

..drygt 2 veckor kvar innan trollen står finklädda och sjunger om -den blomstertid nu kommer- jublar och slipper tragglet med matteprov, NO, svenska och allt vad det nu heter i modern tid. Sen är det sommarlov med bad, getingstick, stickor i fingret, näsblod och plåster på knäskålarna som gäller. Men... mitt upp i allt så skall kvinnan och pappa B dra med sig dem upp till Lappland. Bara för att det är hemvändardagar och den lilla byn där pappa B är född i råkar fylla 100 år så släpas de upp via skumpigt tåg ända upp till Gällivare. I Porjus får de träffa lika gamla gubbar och gummor, som deras pappa. Och sen då, ännu värre, nu fortsätter resan med hyrbil ända upp till Nordkap. Hoppa av i Kilpisjärvi för att via båt och promenad på 3 kilometer klättra upp på en cementklump, vinka till pappa som tar bilder och sedan kunna säga till sina vänner från Kurdistan, Somalien och resten av världen att; -Vi har varit vid Treriksröset, punkten där Finland, Sverige och Norge mötes. Vilken djävla upptäckt, något man har nytta av resten av sitt unga liv. Pappa B har varit där ett par gånger (men aldrig haft någon nytta av det) men nu är det så att bara för att jag har varit där så skall banne mig ungarna det också. Sedan bär det av mot Alta men först skall vi stanna och hälsa på silversmederna Juhl i Kautokeino om de nu finns kvar. Mot Nordkap. där måste man nu för tiden betala flera hundra NKR för att få beträda klippan. Skamligt med tanke på all olja och fisk som norrmännen producerar. Nog borde de kunna bjuda turisterna på en promenad på ett stort stenblock som moder natur har dumpat just där midnattsolen är som vackrast att beskåda. Jag säger då bara det. Stackar ungar.

7 kommentarer:

Äldsta sa...

Kanske vi träffas i sommar igen, då? Men ni har ganske inte vägarna förbi här hos oss, så vi får nog synas en annan gång =)

Så passa på och njut, ät palt, hjortron, se midnattsolen och norrsken kanske rent av =)

Kram småsyskonen från Äldsta systern och hennes dotra!!!

EP sa...

*sakna*

Annelie sa...

Lyckliga ungar säger jag, helt klart. Kram//Annelie

pappa B sa...

Äldsta, vi tar ju tåget och då blir det svårt att hoppa av, men vi syns säkert snart ändå. Krama om yrhättan från oss här nere i väst...
EP hör snart av mig...

Annelie, det viktigaste är ju att kunna dela med sig medans man själv orkar och kan...resten blir de nog tvugna att klara av själva..
den rutin jag har är jag skyldig att bjuda dem på, alla mina närmaste även de stora på annat håll i landet...

Synnøve. sa...

En tur till Nordkapp är inte billig. Det är ju vägtunnlar och färga som kostar. Parkeringen med tror jag. Det är som överallt där man kan nopra pengar av turister. Lika överallt. Tyvärr.
Men det är vackert där.
Det är sant.
Synne.

Mollan70 sa...

Vilken fin bild.

helena sa...

Ja, som vanligt en riktigt vacker bild.

Jasså, du ska upp till mina trakter.

Ta med myggolja.

Fast somliga säger ju att tjära är mer effektivt.