fredag 7 maj 2010

Rügen - en plats för gamla berguvar som pappa B...

..vaknar ofta ganska tidigt på morgonen, även när jag är utanför hemmets trygga atmosfär. Vaknade på ett av Rügens mer fashionabla hotell en kall vårmorgon för några år sedan. Klädde på mig och gjorde mig beredd för morgonpromenaden längs den fina promenadväg, som följer havet in mot centrum. Då upptäckte jag den här kvinnan i sin röda mys dräkt. Hon gick omkring och påtade bland de skräp som morgonens ebb hade lämnat kvar på stranden. Jag gick ner till henne och undrade vad det var hon sysslade med. -Jag letar bärnsten svarade hon. Hon visade mig några små stenar, gulbruna lite genomskinliga en del, och så påtade hon vidare. När hon gick så tittade jag ner och mitt framför mina fötter låg det en rejäl sten, såg ut som en klump kåda. Jag tog upp den och sprang i kapp damen och frågade om detta också var en bärnsten. Hennes ögon höll på att trilla ur skallen. Då förstod jag att klippet var gjort. Den ligger nu här hemma och väntar på att byta ägare någon gång i tiden....Gentleman, gav den till damen, nej aldrig i livet!
De största öarna i Tyskland ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som har mycket att bjuda sina besökare på. Inte bara bärnsten tidigt på morgonen utan betydligt mer. Här i den gamla semesterorten har man nyrestaurerat nästan alla gamla byggnader. I en fantastisk stil. Samtidigt har det blivit ett centra för olika SPA-anläggningar av absolut högsta klass. Vill man snacka om wellnes, mysiga behandlingar av både kropp och själ då är man en idiot om man inte ser till att besöka någon av anläggningarna på Rügen eller Usedom. Den ön, Usedom är hälften Polen och hälften Tyskland. Jodå, det stämmer allt.
..är man på Rügen så gör man givetvis ett besök på Prora. Anläggningen som Hitler lät bygga upp för att hans soldater skulle få en veckas semester från krigets alla fasor. Ett 4 kilometer långt flervånings komplex i betong med små rum (produktionsbarack för nya soldater) som delvis finns kvar i originalskick än i dag. Har skrivit om det i inlägg för någon månad sen. Har man tur kan man få komma in i huset och besöka några av de konstnärer som har sina ateljéer där. Här en bild från en sådan ateljé där jag spenderade en timme med en mycket trevlig konstnär.
..en tur ner till bryggan i Binz går lätt som en plätt och även här tronar magnifika byggnader upp sig. Mat och dryck finns i överflöd och här kan man sitta och trivas hur länge som helst. Under turistsäsongen har man olika uppträdande i parkerna runt om både Binz och i Rügen. Musik och dans gör livet ännu gladare.
..bartendern, lilla Inez såg till att pappa B och hans journalistvänner aldrig var torra i strupen. Gott öl, glada människor fast en del skrynkliga och sura turistkäringar med medföljande gubbar fanns det ibland, men dessa glömde man snabbt bort. Det glada livet fick temperaturen att ligga på topp hela veckan. Maten på samtliga ställen vi besökte var av högsta kvalité och även i de små restaurangerna utefter promenadvägen vid havet fanns det mycket gott att stoppa i sig.
..stränderna en del av de här öarnas hjärtan är enorma. Långa sköna sandstränder med roliga solstolar i glada färger, bra service i direkt anslutning nästan övrallt och så bärnstenen. Är man en badkruka som jag så är det helt förträffligt att bara spatsera utefter vattenbrynet, speciellt efter flod och påta runt bland vrakdelar, döda fiskar och rätt som det är hitta en gulbrun klump, En bit kåda, som genom väder, vind och tid blivit förvandlat till ett smycke av sällan skådat slag. Detta är ytterligare ett minne från ön, som på något mycket konstigt sätt, suttit fast i mitt hjärta sen första gången jag var där. Och nu mina vänner, om jag lever och har hälsan så reser jag snart dit igen. Skall påta i sanden, bli insmetad med krita från de berömda kritklipporna och svepa ett par svala öl tillsammans med goda vänner. Jag lovar att jag skall berätta för er om hela den resan, både i text och bild och vem vet, jag kanske lägger ut lite video också.
pappa B
Skicka en kommentar