fredag 4 juni 2010

Kronan bland Göteborgs hotell!

Här skall ni få en riktigt trevlig historia om Göteborgs äldsta hotell, hotel Royal beläget nästan mitt i stan. På Drottninggatan 67 tronar det lilla men ståtliga hotellet upp sig. Kolla in entrén bara, ser ut som de gamla klassiska storhotellen runt om i landets storstäder. Här finns 80 rum och alla kategorier människor väljer eller har valt att sova i de här hotellsängarna.
Hoteller startade 1852 och de nuvarande ägarna köpte det 1980. Familjeägt idag och det är Markus och hans hustru Johanna Oddestad, som driver det sedan 11 år tillbaka.
Eftersom det är en gammalt hotel så finns det givetvis även ett spöke. Det är den tidigare ägarinnan fru Palm som tassar omkring och släcker lampor lite här och där och ibland kan man höra hennes lilla svarta hund skälla. Fast detta bekymrar inte hotellets stamgäster eller andra besökare. Och stamgäst av högsta rang det har man. Ända sedan 1936 har en man år efter år bott på hotellet och när Markus och Johanna tog över så bestämde man sig för att den här gästen han skulle betala samma pris som han gjorde första gången 1936. Således betalar han bara 2 kronor för ett enkelrum och det dubbla för ett dubbelrum. I år har han inte hälsat på ännu, men givetvis hoppas man att han skall dyka upp. En annan festlig episod var den man som kom in på hotellet och frågade vad ett rum kostade. Han fick sin nyckel, drack lite kaffe och åt några nybakade bullar som man bjuder på under eftermiddagen. Småpratade med Markus och den övriga personalen. Gick sedan upp och morgonen därpå efter frukost så sköt han fram jämna pengar på portierdisken och bad om att få bo en natt till. Samma visa under hela året fram till julhelgen då hotellet skulle stänga för reparation.
-Vad är detta för ställe, har ni inte öppet då ni har gäster sade mannen och såg aningen förgrymmad ut. När det nya året började och julhelgen var över så dök mannen upp och samma procedur upprepade sig. Så höll det på i tre år. Han bokade rum, varje dag hela året. Nu är han dock borta och man vet inte vad som hänt honom..... Miljön är en viktig aspekt för de flesta idag. Så även för Markus och Johanna, som bland annat tvättar allt sänglinne, handdukar och även gästernas kläder om så önskas i egen tvättstuga. -Där ligger vi före många andra då det gäller miljön, säger Markus och berättar att det var i tvättstugan han började sin hotellkarriär. Fast då var det en stor ångmangel som gällde. Här har ni nu tipset var ni skall bo under sommarens besök i Göteborg. Ring till Markus och Johanns och boka ett rum. Ett tips till, försök att få tornrummet, det går inte av för hackor
Skicka en kommentar