lördag 5 juni 2010

På onsdag bär det iväg...

Mecklenburg-Vorpommern är en av de slott- och herrgårds tätaste platserna i Europa. En fantastisk del av Tyskland där även en hel del svenskminnen fortfarande finns mycket väl bevarade. Nu är det dags för pppa B att ge sig ut på turné igen.
Jag har haft den äran att följa med vid ett flertal pressresor engagerade av Ehrenberg Kommunikation i Malmö. Alltid har det varit väldigt trevliga och lärorika turer. Så ser det även ut att bli den här gången då vi skall besöka Tysklands två största öar, Rügen och Usedom. Programmet skall visa upp ett aktivt semesterfirande och det lär inte gå av för hackor. Vi bussar från Malmö ner till Gedser och Rostock. Naturligtvis kommer Brian Hansen, product manager på Scandline att berätta om framtidens planer för rederiet..
I Rostock möter en representant från Mecklenburg-Vorpommerns turistorganisation upp och färden går vidare mot Göhren. Här besöker vi en stor campingplats, Regenbogens Camping, som har både eget SPA och en famntastisk restaurang. Om allt går som jag hoppas blir det kritinpackning från Rügens berömda kritklippor och lite massage. Lite egen tid för att upptäcka lite av omgivningen, inte minst för oss fotografer. Ett besök i baren hinner pappa B säkert med.
Vi rullar vidare mot Lautherbach.
För de som lever i Mecklenburg-Vorpommern är vattnet viktigt och här är det inte enbart båtar som flyter utan även en del hus. Här träffar vi Till Jaich, chef för ett projekt som heter " Im Jaich Wassenferienwelt" och tro det eller ej, första natten bor vi i hus på vatten, skall bli ashäftigt minsann (man kanske skall ta med sig fiskegrejer?) Först skall vi intaga en gemensam middag.
Dag 2: Förhoppningsvis vaknar jag och får instoppat en rejäl tysk frukost, tyngre än det mesta och däst och lycklig beger vi oss av mot Gods Reischvitz. Här träffar vi herr och fru Von Platen som berättar om familjemedlemmen Baltzar von Platen. Gubben som var med och fixade till Göta Kanal. Efter den pratstunden rullar vi vidare mot Prora. Där har jag varit många gånger tidigare och denna mäktiga "semesteranläggning" ser jag gärna en gång till ändå. Anläggningen som hade plats för 20 000 personer åt gången är 4,5 kilometer lång. Den togs däremot aldrig i bruk.
Slottet "Spyker" (här i området är det tätt mellan slotten och herrgårdarna skall ni veta) En av de mest betydande ägarna till detta slott var generalmarsalken Carl Gustav Graf von Wanger. Förhoppningsvis blir vi matade med mer information vid besöket. Bussen rullar vidare mot Sassnitz.

Åhhå.. milde värld nu blir det cykeltur genom stan med nya "e-bikes" förmodligen eldrivna tvåhjulingar, som för min del ofta är inställda -mot diket! Om vi klarar av elhojarna så väntar en "Kuttertur" med avgång från Sassnitz och här kommer vi att kunna beskåda Rügen från sjösidan och passera de berömda kritklipporna som reser sig ur vattnet som skogsklädda isberg. Mäktigt på min ära, som greven hade sagt. Väl landstigna väntar inchseck på fashionabla Panoramahotel Lohme där en trevlig middag intages...... Röj i baren? Kan ni ge er farfar på.

Dag 3: Uppe med tuppen, under vattenmunstycket och ner till ny stadig tysk frukost. Sedan färd mot Strandhotel Seerose. Lunch på hotellet och sedan bär det av mot Heringsdorf. Här är det fråga om "Badbykultur" de flesta gamla byggnaderna är renoverade och detta är så otroligt vackert att det knappast går att beskriva. Här har vi hela förmiddagen på oss att flkanera runt och fotografera och testa ölen på en del strandpubar. Skall bli en riktig höjdare, jag lovar.
Runt tretiden drar vi vidare mot Peenemünde där vi skall besöka arméns försöksanstalt. Detta var den mest högteknologiska centra i världen mellan 1936-1945.Som ni förstår så tjänade denna forskning ett bestämt syfte. Att med hjälp av ny teknik uppnå militär överlägsenhet.
Det var även här i Peenemünde som Gustav II Adolf landsteg med sina svenska trupper i samband med vår inblandning i 30-åriga kriget.
Vi kör vidare mot byn Loddin där vi käkar middag på restaurang Fischrestaurant Waterblick vilket lär vara en riktig höjdare. Därefter smyger vi vidare till hotellet. Sova? Aldrig i livet.

Dag 4: Med böjda huvuden samlas vi för att återigen fylla på magen med tyska korvar, grivt bröd och koppvis med svart te. Sista dagen med gänget brukar alltid vara lite sorsamt. Trots så få dagar så brukar vi journalister alltid knyta ganska starka band och avsked är aldrig roliga. Nåväl vi rullar mot Sassnitz/Mukran och vill det sig väl hinner vi köpa med oss några flaskor från Border Shop vid färjelägret. Om alla planer år i lås så anlöper vi Trelleborg kvart över fyra på söndag och sedan väntar Malmö och Statens Järnvägar på pappa B för hemtransport till Göteborg.
Givetvis kommer det bilder och oanständig text från den här turen, jag lovar. Ha en riktigt fin avslutning på er lördagskvällen och sov inte för länge i morgon för då missar ni kanske gudstjänsten.
pappa B
Skicka en kommentar