onsdag 18 augusti 2010

...milda tider vilka minnen som radas upp...

Här växte jag upp. Ovanför Jean Lundqvists Taxistation.
Herrar Järnberg och Bullis har klart för sig vad som gällde både på Folkets Hus och nere i "Gamla skolan" Lille Albert Ottval, han stod på en pall när han skulle haka på de stora filmrullarna på kolmaskinen inne i maskinrumet. Och mycket riktigt tvärniade indianerna och man såg hur det tog eld i celluloiden när maskinen stannade, då sov Albert. Ibland tog filmen mer än 2 timmar.
May Fridén, denna ståtliga kvinna som greven skulle ha sagt. Jag skulle aldrig dansa, hade bestämt mig för att det var löjligt som bara den.. Alf Andersson och några andra "snälla" kompisar satte mig på en spark och åkte ner till Gamla skolan". Ganska hårdhänt släpade de in mig och ställde ner mig mitt ramför denna mäktiga kvinna. -Tant May, Besse vill gärna lära sig dansa, sa Alf och lade sitt huvud på sned. -Vad bra sa Fridénskan och swissh så grabbade hon tag om mina smala axlar och så bar det iväg. Det var fem snabba varv under kjolarna på henne ( Bullis hamnade i alla fall mellan pattarna på tanten ) som fick mig att inse att dans var säkert riktigt trevligt om man bara såg ljuset och hade kontakt med golvet. Efter detta besök som var högst ofrivilligt så beslutade jag mig för att utse en något yngre, vackrare och till längden mer passande dam för fortsatta studier i dansens värld. Jag modade mig och bjöd upp Mona Wallbing. Nätt liten brutta som jag har att tacka för alla underbara rundor i dansens värld. Hade hon nobbat mig den gången hade jag nog aldrig satt min fot på ett dansgolv mer, den saken är klar. Och givetvis var det Gösta Lundqvist som trampade in en av hans tangos. Tack snälla Mona för att du lärde mig ett, två och ta ihop. Om du visste vad mycket roligt jag har haft efter detta. På äldre dar blev jag nog lite förälskad i lilla syster Lena, på distans. Hon var ju näkergal i vår kvintett under en period, där jag mycket riktigt framställde spruckna toner på en basfiol. Sedemera kom Manne, en utböling till rörmockare och gängade henne, min lilla Lena. Nåväl, det är smällar man får ta.
Fast när fötterna och hjärnan plötsligt komunicerade med varandra så modade man sig ännu mer och bjöd upp "Pakko-Margit", "Lill-Stina" och Margaretha Englund, snyggingarna i byn, tjejerna de stora grabbarna fick följa med hem. Vi smågrabbar fick bara greppa dem när vi dansade tango efter Lundqvist dragspel, men det räckte. De var de som lärde oss dansa tryckare på riktigt -Porjustryckare!

Tänk vilket liv, fem mil åt varsitt håll för att komma till systembolaget? 20 mil åt varsitt håll för att komma till stan. Inte var det några problem. Vi salade ihop några tior, snackade med Jean Lundqvists Taxi och så bar det iväg till Boden för att lyssna på Siw Malmqvist i Folkets Park. Hade man tur fick man snabbhångla med någon stadsbrutta som man aldrig mer kom i närheten av när man smög ut för att ta sig skvätt fisljummen renat som man gömde i en buske utanför parken. Minns så väl när Anders Jonsson, Alf Andersson, Korken och jag, iförda skinnjackor (med handmålad rygg) och vegamössor stegade in på Folkets Park i Boden. Tio meter innanför grindarna blev vi omringade av ett helt gäng Bodensare som tyckte att vi lappdjävlar skulle åka hem igen. Då klev Anders fram och med sina dasslock till händer stoppade han fram dem under näsan på den största killen och slog ihop dem med en kraftig smäll. -Kände du luftdraget din bonndjävel, sa han och stirrade den andre i ögonen. "Korken" stod och halvsov, som han gjorde för det mesta, (han är den enda som kört en fullastad packmoped runt byn med stängda ögon ) Alf var på tåspetsarna och vi visste ju att skulle det bli fight så var han den som skulle däcka den första av bråkstakarna. Porjus-Elvis var både snabb och stark och totalt orädd. Men...förmodligen var luftdraget tillräckligt för att ringen skulle upplösas och vi knallade in på dansbanan.

Förra sommaren träffade jag många av mina gamla vänner hemma i byn. Klämde ner några pilsner tillsammans och berättade gamla minnen. Sådant som som får en, att direkt från hjärtat säga, det var bättre förr...
pappa B

10 kommentarer:

Suzan sa...

wow, nu kände jag mig yngre än någonsin.....

Synnøve. sa...

Godmorgon Pappa B.
Länge sen jag besökte dig. Men nu var det dags.
Sitter och läser det du skrivit med ett stort leende på läpparna. För visst var det bättre förr.
Inga direkta krav från alla håll.
Man hade det roligare med tror jag.
Man liksom gjorde mera tillsammans med kompisarna.
Nu sitter man mest stilla, ser på tv, data och pratar via sms, mobil, eller chatt på facebook....
Näe det var nog sjutton bättre förr.

Gillar din bild. Så härlig.

Hoppas det är bra väder hos dig.
Här regnar det, det mullrar och blixtrar så jag vet inte hur länge till jag törs knappa på datorn.

Sköt om dig och ha en bra onsdag.
Kramen från nabolandet.

Anonym sa...

Hej appropå Alf Andersson Han hade en Ford Fairline 500 på 70-talet Jag åkte med Honom till Gällivare i stubba slocknade lyset men Han fick igång det igen väl i Gällivare åkte Vi till Malmberget och Alf cruisade runt de 6 våningshöghusen i elevhemsområdet och då hände det i varje fönster stod det en kvinna och vinkade

Olle

pappa B sa...

17 år igen Suzan, det är väl härligt?

Hej lilla jenteungen, kul att se dig igen. HAr du varit utflugen eller bara haft sommarlov? Kul att du finns med igen har faktiskt saknat dig mycket.

Olle, ja du Porjus-Elvis är en hårding. Fast numera är nog även han en rätt skröpplig gubbe med grånande hår. Fast tusan vet, Alf är ju inte rädd för att färga sig, det gjorde han ju redan på 60-talet.

Anonym sa...

Bäste broder..!
Har jag möjligen förväxlat orkestrarna. Var det Gösta Lundqvist orkester som stod för musiken vid danserna..? Jag trodde att det var Lennart Nilsson. Jag gick hos Lernnarts far Oskar och tog pianolektioner en gång i tiden. Vad hette tjejen som sjöng i orkestern, hon som bodde strax utanför Jokkmokk. Har du hört nåt mer om henne på senare år..?
Jadu.. detb v ar måmga som var smått förälskade i Lena Wallbing på den tiden. Så även jag.
Vad vet du om Alf nu för tiden då..? Vad sysslar ham med och var bor han.
BULLIS

pappa B sa...

Tjosan Bullis!
Det hände väl någon gång att Lennart Nilsson lirade på hemmaplan, fast inte så ofta. Den mycket vackra såmngfågeln heter Ann-catrin Nord och var äben det en av mina förälsker som jag naturligtvis spelade bort i ungdomens hetta. Vacker som en liten ros var hon. Gösta Lundqvist hade ingen orkester men ibland var Conny Lundmarks pappa med och lirade trummor. Det behövdes inte egentligen för Gösta själv dunkade 45:orna så hårt i golvet att bastrumman dränktes totalt

pappa B sa...

Connys pappa hette Gottfrid och jobbade nere på Vattenfalls förråd. Du kommer säkert ihåg honom?

Anonym sa...

Vilka minnen, Jean o Maj-Doris, dottern May-Louise hade damfrisering på ovanvåningen, Göran Lundqvist bodde mitt emot Jean, han var båtbyggare, Nisse Hagström huserade en bit upp i backen. Gottfrid kallades på vattenfall för kacknödig för han gick lite lustigt. På tal om Fairlinen så tog jag och Fitzgerald den till Tibro på semester, kassan var skral så vi lånade Lasse Jakobs kreditkort med mamma Stina som garant, det var en resa det. Järnberg

Anonym sa...

Alf huserar nu i Rundvik utanför Umeå, gift och stadgad med Berit, snickrar och gör skyltar samt tar en och annan Gilbeys. Järnberg

pappa B sa...

Helt korrekt Järnberg. Alf är en stadgad familjefar nbu för tiden, men det är vi ju hela surven. Tiderna då vi for fram så mjällen hamnade i Jokkmokk, den tiden är förbi. Nu går det mesta i ultrarapid eller slowmotion som det numera heter.