tisdag 22 mars 2011

Nu drar det ihop sig till TUR-11 på Svenska Mässan...

Återigen är det dags för Turist- och Resebranschens toppar att stråla samman. Detta gör man tillsammans med representanter från hela Skandinaviens researrangörer, beställare och resepressen. Detta är en fantastisk mässa på många sätt och vis. För det första den genomförs på Sveriges framsida i landets förnämsta mässhallar - Svenska Mässan- Den lockar utställare från hela världen och det ger staden Göteborg både pengar i stadskassan och fin publicitet över stora delar av världen. JAg har varit med på alla mässor utom en, då var jag på jobb i USA. Som journalist som skriver mycket resor är detta ett mycket bra sätt att träffa kollegor, arrangörer, och inte minst representanter för vårt eget turistutbud på hemmaplan. Jag lägger ut ett par bilder från 2003 fram till 2009, ett minimalt axplock av en diger samling TUR-bilder under årens lopp. Sång, musik och fantastiska kreationen avlöser varandra och stämningen är både hög och hjärtlig (i de flesta fall) Här är det faktiskt våran lokala resebyrå i Hjällbo, Beduin Travel som bjuder på tefest i Syriens monter 2009. Jag har blivit inviterad sedan 2006, men ännu har man inte kommit till skott, fast en del har ju fördröjd utlösning på saker och ting. Kan vara bra ibland.
"Plåtmannen" var aktuell 2006 och han spatserade omkring och såg allmänt förskräckt ut under fackdagarna (då får inte allmänheten komma in) Det vimlar av roliga figurer under TUR-mässorna och länderna försöker på alla sätt dra uppmärksamheten till sig.


Sandstatyer (det gäller att inte nysa) tillverkas och de lokala maträtterna får besökarna att irra omkring mellan de olika utställarna som yra höns. Alla vill givetvis ha gratis mat och öl, vin och kanske till och med en liten wirrepinne (om man håller sig väl med skottarna och irländarna) en gammeldansk brukar också rinna ner när man hälsar på hos Danmark som alltid satsar stort liksom Tyskland. Två "grannar" som insett vikten av att visa upp vad man har. Norge ligger långt efter för att inte tala om Finland vid förra årets mässa. Där borde man fått pris för att ha hitta montern längst in i ett hörn av stora hallen. Skitdåligt av finnarna.

Trudelutter av varierande sort bjuds man också på. Här är det en skäggprydd herre och en dam med trumma från Polen som lirar så det står härliga till. Det här hade varit något för Sten Broman att sätta tänderna i. Fioler, bastubor, hammondorglar och steroanläggninghar försöker att överösta varandra. Det svänger med andra ord ganska rejält och när man kommer ut från mässan så skriker man till taxichaffisen så han hoppar baklänges....men vadå? Det är ju fest för hundan.

Rederierna med Scandline och Stena i spetsen bjuder på mycket att både se, höra och äta. De övriga rederierna (de med finsk och pilsk flagg) som trafikerar från skuggsidan och smålandskusten lyser med sin frånvaro, men skit samma det räcker så gott med den som finns här hos oss.
I morgon skall jag inspektera en lokal tillsammans med en vass man från steppen. Vi får väl se när jag kommer hem!
pappa B
Skicka en kommentar