onsdag 20 april 2011

foto: VinUnic
När textilmiljonären Mauro Vannucci i början av 1970-talet bestämde sig för att bygga ett hus i Poggio a Caiano, ett par mil väster om Florens, blev han fascinerad av lokalbefolkningens entusiasm över de vingårdar som fanns här. Vannucci köpte två och en halv hektar och blev så fascinerad att han beslöt göra det bästa vinet i hela DOCGområdet Carmignano!
Men enligt den italienska vinguiden Veronelli blev det inte så – det blev i stället ett av de bästa vinerna i hela Toscana. Sedan 1997 har varje årgång fått betyget ”Tre glas” i Vini d’Italia och ”fem druvklasar” i Sommelierföreningens vinguide. Som i så många andra fall var det en egensinnig nonchalans mot det bestående som gav resultat. Han trodde på sig själv och satsade på nytt plantmaterial (sangiovese, cabernet sauvignon och merlot) och ny källarteknik (lagring på ny ek, bland annat).
När vinet första gången lanserades i Sverige fick det högsta betyg och tog slut på en dag. Men det finns hopp för framtiden.
Mauro Vannucci har köpt mer vingårdsmark och utökat sina fem
hektar med ett område som han har mycket höga förväntningar på. Ha tålamod!

Så skriver man i ett pressmeddelande från VinUnic och jag har skarpa planer att kontakta den här snubben och höra om han är intresserad av att hyra in sig på 10 ha småländsk åker för vinproduktion. Jag kan åta mig att sköta kaminerna på vingården så att druvorna hinner mogna innan de blir russin.
pappa B
Skicka en kommentar