lördag 7 januari 2012

Tåg i Frankrike det måste man prova..

Att susa fram genom vinlundarna sittandes med ett glas förträffligt rosé i 300 km/tim utan att märka av hastigheten, det är fantastiskt. Det enda man märker av hastigheten är att kreaturen som står närmast banvallen har hornen liggandes utefter ryggen och att det absolut inte går att räkna telefonstolpar.
Man köper sin biljett nere på stationen och den måste vara stämplad innan man hoppar ombord. Givetvis väljer man ett TGV-tåg, (Train á Grande Vitesse), ett av världens snabbaste tåg på marken. Här finns både första och andra klass och för en biljett av bästa sort, mellan Paris och, ja säg att vi vill ner till Dijon för att köpa lite senap så får man punga ut med ca 750 frf, vad nu detta blir i euro. På en och en halv timme är du på plats och kan frossa runt bland senapsburkarna.

Den sista delen av TGV-linjen, TGV Atlantique till Bordeaux gjordes klar i september 1990 och skall således snart fira sitt 25 års jubileum. Ni skall veta att dessa tåg har slagit ett fantastiskt rekord (jag var inte ombord just då). Den 18 maj 1990 sattes världsrekordet under en testkörning, hastigheten uppmättes till 515,3 km/tim. Då jäklar skall man inte stoppa ut huvudet för att vinka åt släkten.
pappaB
Skicka en kommentar