lördag 18 februari 2012

Frankrike vinernas Mecca...

Här bjuds pappa B på en fransk fisk i Normandie. Gott? Njaa...
Ingenstans i världen har vinet sådan kraftfull dominans bland dryckerna som i Frankrike. Här avnjuts vinet både högt och lågt inomhus, utomhus, morgon middag kväll och till både begravning och fest. Vinet är Frankrikes rödvita nerv och vingårdarna avlöser varandra en liten bit från de större städerna och ute på landsbygden är det druvor som gäller. Till och med Paris har sin egen vinodling.***

Jag har haft förmånen att få resa till flera olika vindistrikt under mina aktiva år som journalist. Resor som etsat sig fast genom alla trevliga människor som jag både rest tillsammans med och människor av alla de slag som jag mött under mina resor.
Vill du veta mer om detta glädjen och kärlekens land och dess flytande guld så skall du genast ta kontakt med den Franka Turistbyrån som har sitt högsäte fem trappor upp på Norrmalmstorg 1A i huvudstaden.
Jag tänkte passa på att ge dig lite information som kan vara bra att ha då det gäller franska viner och de ställen där de odlas, oavsett om du besöker landet eller ditt närmaste systembolag. Hänger du med?
Pays de la Loire, känt för sina historiska slott. Runt 800 kilometer längst floden blandas historiska monument och vingårdar. Ett måste om man gillar historiska byggnader och gott vi.
Champagne, ett stenkast från Paris. Endast 13 mil från huvudstadens asfalt ligger distriktet där kungen bland vinerna växer och produceras. Ett måste om man ändå slår ner fötterna i den franska huvudstaden.
Alsace en av drottningarna då det gäller de vita vinerna ligger längst med den tyska gränsen. Här ligger vingårdarna så tätt att man kan stå i två och hålla armarna i två andra.
Côtes du Rhône en plats som ligger mellan Lyon och Avignon är kanske det av turister mest besökta vinområdet på deras resa ner i södra Frankrike.
Bordelais är regionen som ligger mellan Atlanten och "Landes", som är den största pinjeskogen i landet. Om du stannar till, ser dig omkring så skall du veta att här tillverkas världens absolut främsta rödvin.
Beaujolais ligger norr om Lyon. Här tillverkas de flesta av de lätta röda vinerna. Här har pappa B dansat på små restauranger och besökt flera fantastiska vingårdar.
Bourgogne den förmögna regionen som människor alltid passerat för att nå Medelhavet. Vin, det är bara förnamnet och här är det öppet hus på både små och stora vingårdar. Oftast hela året.
Languedoc-Roussillon är regionen som nästan enbart lever på sina vinodlingar. Många förnäma vin har pressats ur druvorna i den här regionen.
Provence det var hit de stora målarna kom. de målade för hela världen och drack frikostigt av det goda vinet. Vinerna som har solens färger kommer att bestå och säger man Provence så går associationerna direkt till den röda solen.
Savoie producerar det goda vita vinet som kommer från de vita bergen. Väl värt en avstickare om du vill uppleva någonting helt fantastiskt.

Sedan finns det ju även goda viner på Korsika och det bästa sättet att upptäcka detta är att åka dit. Ile de Beauté, skönhetens ö kommer inte att göra dig besviken.
Jura producerar även goda viner och ligger vid den Schweiziska gränsen.
Vinproducenter finns det även på de orter som ligger Pyrénéerna och sydvästra Frankrike. Orter som Marmande, Dyras ,Buzet, Galliac och Armagnac är bara några av dem.

*** Vinodlingen i Paris ligger på norra sidan av Sacré-Coeur i hörnet av gatorna Rue du Mont-Cenis och Rue Saint-Vincent. Den här odlingen är lika stor som halva Kungsträdgården i Stockolm och här producerar ungefär 300 liter vin per år. Naturligtvis är vinet från Monmartre ett av de dyraste i världen. Det säljs på auktion och behållningen går oavkortat till socialt behövande i Montmartre.
pappa B

"Vin och kvinnor gör visa män galna"Skicka en kommentar