torsdag 8 mars 2012

Sluta mesa med skidåkarna...

Det här är svensk skidåkning anno 2012, stappligt och skrattretande!
Nu är det dags att se sanningen i vitögat då det gäller en av våra nationalsporter -längdåkning på skidor-
Förvisso glimmar någon av herrarna till lite då och då, men på spinnsidan är det så dåligt att det är skrämmande. Utvecklas svensk damskidåkning i den här takten så har den försvunnit om 10 år. Redan nu är vi omkörda av de flesta nationer och det är väl bara Kina, Danmark och Sydafrika som vi med lätthet kan klara av idag. Med viss tur och om ingen är förkyld.
Charlotte Kalla en världsåkare skriver mina kollegor runt om i landet? Kollegorna i Norge de skrattar så de sätter frukosten i vrångstrupen. Kalla är iskall! Man är ingen världsåkare om man pendlar mellan 1 och 42 i resultatlistorna, i synnerhet om de flesta resultat är närmare 40 än 37.
Marit Björgen, Justina, lilla "Duracellkaninen" Johaug, Kickan Randall, Steira, norska fröken Weng, Jakobsen och inte minst Vasaloppsvinnaren Vibeke Skofterud. Dessa damer är världsåkare!
Sen kommer en drös av finskor, italienskor, tyskor, slovenskor, japanskan och så svenskorna.

Hade detta gällt fotboll eller ishockey så hade samtliga förbundsgubbar, tränare och andra experter fått lämna arenorna för länge sen. Men inte inom skidsporten. Där sitter gubbarna (det är mest gubbar) kvar tills de självmant och av ålder trillar av stolen. Men så går det som det går också. Varför kör man år efter år över de elitåkare som klivit av. Vid sidan av spåren står ett helt koppel kapacitet som vet vad det handlar om, grabbar och tjejer som vet att det skall smaka skit i munnen och bränna i musklerna om man skall vara först över linjen. Det är den kapaciteten vi skall ta till vara på. Thomas Ahlsgaard och Gunde Svan fick vara med en liten stund, men när de började ställa krav i stället för att mesa med, då plockades de bort.
Hur är det med rekryteringen? Ja, om detta vet man inte ett smack. Man ser sällan några nya unga namn släppas fram, nej då gnetar man på med Anders Södergren och tack och lov har gnällspikarna Fredriksson försvunnit ur rullorna, verkar det som i alla fall.
Släng in en duktig junior och låt honom eller henne bli 42 i stället för en som vi på förhand redan vet inte kan bli bland topp 10. Rutin får man genom att vara med, eller hur?
pappa B
Skicka en kommentar