måndag 11 mars 2013

Å jag som trodde att det skulle bli vår?

...det har jag gått och funderat länge på nu. Och vad händer, solen skiner och till och med gråsparvarna börjar kvittra. Då daskar kung Bore till oss med en flating så hela kroppen skakar -14 grader klockan 06.00 idag, nu visar termometern på framsidan -10 och på baksidan -11,5 ja inte samma termometer, vi har ju två stycken en i norr och en i söder. Visar det plus på söder går jag ut den vägen och vice versa..Det är den 11 mars och visst, vi vet ju att kylan kan hänga i ett bra tag till men vi vill ju INTE att det skall vara så. Hela det svenska folket skriker efter sol och värme,Vi vill att våren kommer, att löven slår ut på träden och att den nya sim- och ishallen öppnar. Jag har målat ett grönt streck på +25 grader, där vill jag att tempen skall ligga, gärna några streck upp.

Tänk er Edvin (jag hade en farbror som hette så) och Egon (jag hade en klasskompis som hette så) när de skall ut och iväg till jobbet. En sådan här iskall dag när man har namnsdag. Edvin som kommer från engelskan betyder rikedom och det är 2.700 gossebarn, numera äldre män eller skröppliga gubbar som har det som tilltalsnamn. Egon, ett forntyskt namn som lär betyda vän med svärd kom till Sverige under 1800-talet. Idag trampar 2.000 som har det som tilltalsnamn omkring i landet.


Nu är det dags för Native Vision att bjuda upp till dans igen. En annorlunda filmfestival om ursprungsfolket. Den 22 och 23 mars pågår festivalen, som bjuder besökarna på film, utställning, musik och dans. Här finns representanter från olika grupper och meningen med festivalen är att lyfta fram ursprungsfolkens historia, liv och deras framtidsvisioner. Festivalen backas upp av Bio Roy, Världskultur museet, Göta Studentkår och Röhska museet.
Ett mycket spännande program har man fått ihop och här finns ett filmutbud som spänner över en stor del av ursprungsfolkets historia i då- och nutid.
Samtidigt genomför Jordens Vänner  sinårliga stödfest för ursprungsfolken i Amazonas Andinacion, hälften av Leceburre, bjuder på house med latinostuk.

Latinostuk var det inte den 11 mars 1920 då emir Falsal blir kung i Syrien. Man kan nog inte kalla det som händer där i dag för latinostuk heller. Samma dag fast året var 1985 så valdes Mitchail Gorbatjov till ny generalsekreterare i sovjet, och den 11 mars 1990 förklarar Litauen som självständigt från Sovjetunionen. Med andra ord händer det mycket just den 11 mars. Få se vad den här dagen har att bjuda på 2013?
pappa B
Skicka en kommentar