fredag 27 december 2013

Nu brakar Tour de Ski igång och snöfattiga spår kan ställa till det.

Nu väntar nästa högtid för längdfolket – klassiska Tour de ski som inleds på lördag i ett snöfattigt Oberhof i Tyskland.
- Det här är en utmaning utöver det vanliga för alla elitskidåkare, säger förbundskaptenen Rikard Grip inför skidklassikern med sju tävlingar på nio dagar i tre olika länder.


Liksom övriga Europa så lider Tyska Oberhof av snöbrist och det finns bara en 1,5 km lång slinga av konstsnö där det första två tävlingarna i touren kommer att avgöras.
- Vi ödslar ingen energi på snöbristen utan väljer att gå in i touren med lust och glädje. Det blir lika för alla och här gäller det att göra sitt bästa från första till sista stavtaget, säger Rikard Grip. I lördagens prolog kör damerna 2 x 1,5 km och herrarna 3 x 1,5 km. Söndagens jaktstart över 9 respektive 15 kilometer i klassisk stil är struken ur programmet och ersätts med en sprint i fri stil. I övrigt säger man från det Internationella Skidförbundet, FIS att resterande fem tävlingar genomförs som planerat, som det ser ut i dagsläget.

sju svenska damer och sju svenska herrar kommer till start. En lite tunnare trupp än vanligt detta med tanke på att flera av de bästa åkarna skippar touren och laddar för OS i stället. CAlle Halfvarsson, Anders Södergren och Daniel Richardsson finns på plats och för Calle kommer nog den insatta sprinen som ett positivt besked.
Dett blir i mångt och mycket ett riktigt mandomsprov för flera av de unga åkare som står och knakcar på landslagsporten både på dam- och herrsidan. Skall bli roligt att se hur de st¨år sig i den internationella konkurensen och inte minst hur snabbt de skall ta sig upp för slalombacken Aple Cermis.


Skicka en kommentar