torsdag 4 december 2008

Retrovågen i Öster rullar vidare...


Här sitter Ellen, ägarinnan till en annan affär som tar oss tillbaka till 30- och 50-talet. Dean Martin sjunger en smäktande sång, kompad av ett av Amerikas storband. På hyllorna blandas tekannor, vinylplattor och gamla Lektyr i en koffert (de utgåvorna utan porrberättelser och skrevande damer och viagrastinna pojkar). Väldigt vackra kläder hittar man också och detta är drömmen som Ellen har burit på sedan unga år.
I går gick jag på ölpromenad. Guidad av Kjell Gustavsson tog vi oss från Prippens grav på norra kyrkogården ner till Bishops Arms på Järntorget. Ölet har haft en stor betydelse för Göteborg, inte minst under 1700 och 1800-talet. Vi tog en mixad mörk/ljus öl på ölhallen 7:an och nere på Bishop Arms var det dags för en kupa stark porter (9%). En fantastisk promenad där Kjell verkligen gav oss vandrare en god inblik i Göteborgs ölkultur. Dan Andersson var en trogen gäst nere på ölhallen Tullen som låg granne med fd. Gillestugan. Här är han lite skröpplig där han står och kikar ut över Järntorget. Den eleganta damen till vänster var en av oss ölvandrare.

Julen smyger så sakteliga in hos pappa B & Co. Julstjärnan, en gammal plåtvariant från barndommens jular hänger i köksfönstret. Det var supermodern och jag och min pappa stred som tusan för att övertala mamma att inhandla den hos Fingal Lindblom. På det tiden var det den trogne pappstjärnan som dominerade. Jag har för mig att den här mässingfärgade plåtvarianten kostade 14.25. "Skogarnas Konung har plockat fram sina egnhändigt inköpta tomtar (Reningsborg i Angered) och "Prinsessan" har glaskulan med den lilla kyrkan i. Ni vet en sådan där som det snöar i när man vänder på den. Och nya julgardiner både hos henne och i köket. Snart blir det lussbullebak och så är cirkusen igång på allvar.
Jag använde chokladtvålen i kväll när jag duschade och luktar nu som en Belgisk pralin. -OH, vad gott du luktar gubben min, sa kvinnan och kom fram och snusade på mig. Om det är min något korpulenta kropp i samband med choklad som släpper ifrån sig denna täv som får kvinnorna att rusa på mig med uppspärrade näsborrar, (de liknar små brunstiga ponnyhästar) det vet jag inte. Men lurt är det i alla fall.
Grannens katt har varit och pissat på balkongen igen och nästa gång stryper jag kattuslingen och träder sandlådan över huvudet på grannen. Trevlig fredag i morgon.
Kram på er
pappa B

1 kommentar:

sally bazar sa...

Va underbart att höra att choklad tvålen är magisk! Det känns ju nästan som om vi borde teckna ett abonnemang till dig på den. Nästa gång är det den med havregryn i som gäller. Då blir det lite riv i pappa B.