onsdag 28 januari 2009

Fick plötsligt mandelkubb på hjärnan...


Stekte lite halloumi till min tapetserande kvinna och mig sedan trollen däckat. Då när jag ringlade över en tunn stråle ljus sirap så dök plötsligt mammas mandelkubbar upp i ena hjärnhalvan.
Upp på en pall och fram med den handskrivna receptboken, kantstött med ingrott mjöl på pärmen är det en skatt för ett matglatt par som oss. Det här är vansinnigt gott och med ett glas kall mjölk så slår det ut alla världens fisförnäma bakelser och tårtor. Det är faktiskt inte så svårt att göra heller.
Det här behöver du:
6-7 bittermandlar
100 g smör (riktigt smör ingen lättvariant)
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 dl filmjölk (resten av litern kan man käka till frukost med havregryn)
2 tsk hjortronsalt (starkt som satan)
5 1/2 dl vetemjöl
Pärlsocker till garneringen.
När vi har bakat så har vi fått ut ca 20 kubbar men vi gör dem inte så stora för de är ganska maffiga.
Så här gör du;
Tag dig en skvätt vin och sätt ugnen på 225 C
Riv bittermandeln mycket fint. Rör ihop smöret och sockret vitt och poröst (slarva inte) Tillsätt sedan filmjölken, ägg, bittermandel, hjortronsalt och mjöl. Blanda ihop till en smidig deg och forma smeten till en rulle. Skär den i lagomt stora bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper på. Strö på pärlsocker och tjofs in i ugnen. Pass på, de får inte bli brända. De brukar vara klara efter 10 - 15 minuter.
Fram med ett glas kall mjölk, slut ögonen och sväva bort i barndommens glada tidevarv...
God natt klockan är nu 00. + lite till
pappa B

2 kommentarer:

Baronessan sa...

Mandelkubbar går verkligen inte av för hackor! Gott, gott! Men mjölken får vara för mig - gillar inte. Det får bli en java istället. (Tänk att det ingick vin i det här receptet också ;^D)

Anonym sa...

Jag kan på förväg berätta att vin, öl och en och annan starkare dryck alltid ingår i de recept som kommer att framläggas på denna blogg. Skååål!