måndag 23 februari 2009

Doris kyckling i saffran och citron = Superbt!

Detta är Doris Ahmadi Fars, matmamma från Göteborg. Med det här receptet vann hon Xtravaganzas stora matlagningstävling. Jag fixade receptet och här kommer det. Med vid träffen för att smaka Doris vinnar kyckling var drygt 50 glada Xtravagansare och deras chefskock Camilla Rova. Ett gäng levnadsglada män och kvinnor, som lät sig väl smaka av både Doris superkyckling och Camillas fantastiska grönsaksblandningar. Förbered inför lördages lätta goa middag innan svammlet i TV drar igång.

2 stycken kycklingfiléer
1 msk rapsolja
1 dl okokt vildris
1/2 dl okokt råris

Marinad
1 lök
1 citron
1 msk rapsolja
1/4 tsk saffran

Sås
1 dl 3% naturell yoghurt
1/2 tsk torkad mynta
1/2 dl riven gurka
1 bit purjulök

Skär citronen i bitar, pressa med en gaffel så att saften kommer ut, blanda i saffran´och olja.
Skär kycklingfiléerna i stora bitar och lägg ner dem i marinaden.
Blanda yoghurten med mynta och den rivna gurkan och finhackad purjulök
Fräs riset med en msk olja i en fettsnål panna, häll på vatten enligt anvisning på paketet. Kolla så att bägge rissorterna har samma koktid.
Trä kycklingbitarna på spett och grilla dem på grill eller i ugn i ca 20 minuter.
Lägg upp ris och kycklingspett på tallrik och servera med en god grönsallad till.

Så här vackra blir kycklingbitarna. Här har Doris plockat bort dem från spetten för att kunna servera alla glada xtravanzare ett smakprov.

Ett riktigt dundertillbehör, så gott att det gärna kan stå för sig själv som maträtt. Camilla Rovas mustiga mathavre med papaya.
1 dl okokt mathavre
1 dl tärnad papaya
1 näve ruccola
1 salladslök

Tomatvinegrette
1 tsk olivolja
1 tsk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1/2 msk tomatpuré
1/2 msk soya
1/2 msk torkad basilika
1/2 riven vitlöksklyfta
salt och peppar

Börja med att blanda till vinegretten så den hinner att dra till sig ett tag.
Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet
Tärna papayan, strimla salladslöken och dela ruccolasalladen grovt.
Blanda allt med mathavren
Häll på vinegretten och smaka av med salt och peppar.


Missar ni detta, då blir pappa B deppad!
pappa B

Inga kommentarer: