söndag 5 april 2009

SM i hembrygt öl avgjort


Ölälskare från hela landet jublade när kampen om medaljerna avgjordes. Ölet InWit vann - i konkurrens mellan bryggare från hela Sverige. Till sist stod Peter Högström som totalsegrare.
Peters belgiska vitöl tog hem den hårda kampen om titeln Svensk mästare i hembryggd öl.
-Jag ville göra en lätt, fräsch och flörtig öl, och det var precis vad det blev. Fantastisk att den gick hem i den tuffa domarbedömningen, säger Peter.
- Mästerskapet växer så det knakar. Vi har aldrig haft så här många inlämnade bidrag och kvaliten blir bara bättre och bättre , säger en lycklig Fredrik Almgren, ordförande i Svenska Hembryggareföreningen.

Detta missade man gvietvis, attans också. Hade ju varit roligt att vara med och testa några av de 354 sorterna. Alla hade man nog inte klarat av...
I enlighet med traditionen har svenska mästerskapen i hembryggd öl avgjorts i två skilda tävlingar - domartävlingen och folkets val. I domartävlingen bedöms och betygssätts ölen av certifierade öldomare. I år deltog totalt 354 öl.
Flera svenska bryggerier är nu intresserade av att brygga Peters öl i kommersiell skala under året som kommer.
- Hembryggt är fantastiskt gott - godare än någonsin, utbrister en nöjd ordförande Fredrik Almgren. Hur gott kan egentligen hembryggt öl bli, fortsätter Fredrik när han smakar på vinnarbidraget.

Över 600 personer hade under lördagen samlats i Alvik, Bromma, för att vara domare i den publikdömda delen av SM som kallas folkets val. Där är det de ölintresserade gästerna som samspråkar med de tävlande bryggarna och erbjuds smakprov av de olika brygderna för att bestämma vilken de vill rösta på. I år var det närmare hundra olika öl som tävlade i folkets val.
- Som vanligt har SM varit en positiv och trevlig folkfest i sann finsmakaranda, säger Fredrik Almgren, ordförande i Svenska Hembryggareföreningen, samtidigt som han smuttar på "Napoleons Champagne", en berliner weisse från Uppsala.
Berlliner weisse är ett verkligt udda öl man sällan ser i Sverige och som håller bara 2,9 volymprocent. Spännvidden på bidragen i SM kan illustreras med att det bland annat även fanns ett öl från Linköping med namnet Madame Brutale med mer än 11 procent alkohol. Hembryggarna är dock rörande eniga om att styrkan i sig saknar intresse.
Tänk vad många roliga grejer man går miste om här i livet. Här hade man chansen att få sig en rejäöl ölrunda och så sitter man i Angered och bloggar!
Nja, fast tusan vet om det inte är roligare med bloggen ändå. Ännu har jag inte fått hvudvär av det heller....
pappa B

"Öl och bröd gör kinden röd"
Skicka en kommentar